Despre ce este vorba?

 

Romania se afla, acum, intr-o faza finala in ceea ce priveste indeplinirea conditiilor de aderare la Uniunea Europeana. Negocierile pe Capitolul 28 "Control financiar" au fost inchise, cu succes, pe 30 octombrie 2003, dar sunt necesare progrese in acest domeniu. In acest sens, Uniunea Europeana propune un sistem prin care intreaga responsabilitate revine ordonatorilor de credite. Proiectul de asistenta bilaterala Olanda - Romania este axat pe dezvoltarea sistemelor de management financiar si control la nivelul celor mai importanti ordonatori de credite.

 

Scopul proiectului este descentralizarea controlului financiar catre ministere, elaborarea sarcinilor directorilor directiilor financiar-contabile si acordarea de sprijin Unitatii centrale de armonizare a sistemelor de management financiar si control in implementarea instrumentelor necesare in acest sens. Descentralizarea si responsabilitatea precisa a managerului pentru fondurile bugetare alocate ar trebui sa creasca motivatia ordonatorilor de credite pentru un management eficient si eficace al resurselor financiare.   

 

Rezultatele proiectului vor influenta atat activitatile curente ale persoanelor care lucreaza in cadrul Unitatii centrale de armonizare a sistemelor de management financiar si control, cat si pe cele ale persoanelor desemnate, de conducatorul institutiei publice, sa exercite activitatea de control financiar preventiv propriu.

 

In numele Ministerului olandez al Finantelor, Academia Nationala pentru Finante si Economie este partea contractanta. Contributia olandeza va fi sa sustina, aduca expertiza, sfatuiasca si sa faciliteze activitatile.