Referitor la operatiunile de intermediere in asigurari, precizam ca modificarile legislative introduse la data 1 ianuarie 2008 prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 106/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si, respectiv, prin Hotararea Guvernului nr. 1579/2007 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, nu sunt de natura a modifica regimul aplicabil acestora, in sensul ca acestea au fost si au ramas scutite de TVA.

 

            In acest context, subliniem faptul ca scutirea de TVA se aplica in conformitate cu prevederile art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, potrivit carora sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, “operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile de servicii în legatura cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni”, prevederi care nu au fost modificate la data de 1 ianuarie 2008.

 

            In ceea ce priveste prevederile de la pct. 351 alin. (2) din norme, acestea reprezinta transpunerea in legislatia nationala a unei decizii a Curtii Europene de Justitie, respectiv Decizia Curtii in Cazul C-240/99 Skandia, in contextul in care Romania, in calitatea de stat membru al Uniunii Europene, are obligatia ca incepand cu data aderarii sa respecte si jurisprudenta Curtii Europene de Justitie. Aceste prevederi nu sunt insa incidente operatiunilor de intermediere in asigurari, ci se refera la externalizarea anumitor operatiuni în domeniul asigurarilor, mentionandu-se ca scutirea nu se acorda pentru societatile catre care se externalizeaza astfel de servicii, daca acestea nu suporta riscul si nu încheie contracte de asigurare în nume propriu.