Informaţii generale referitoare la Accize

 

Accizarea gazului natural incepand cu 1 ianuarie 2007

 

1. Incepand cu 1 ianuarie 2007, gazul natural utilizat drept combustibil pentru incalzire,  atat in scop comercial cat si in scop necomercial, intra in sfera de aplicare a accizelor, in conformitate cu directivele comunitare in domeniu.

In notiunea de "combustibil pentru incalzire" este inclus si gazul natural utilizat pentru gatit. In aceste conditii nu se pune problema departajarii cantitatii de gaz natural utilizat pentru gatit de cel utilizat pentru incalzirea spatiului.

 

2. Nivelul accizei prevazut in proiectul de lege de modificare si completare a Codului  fiscal este de 0,17 euro/gigajoule si se aplica gazului natural, indiferent de provenienta - din productie interna sau din import-.

In ceea ce priveste actualul impozit pentru gazul natural acesta se aplica numai asupra gazului natural provenit din productia interna.

Pentru evitarea unei duble impozitari a gazului natural, incepand cu 1 ianuarie 2007, actualul impozit a fost eliminat.

 

3. In conformitate cu prevederile directivei comunitare in domeniu, poate beneficia de scutire de la plata accizelor gazul natural utilizat  de catre gospodarii si/sau organizatii caritabile, fara ca acestea sa fie definite concret.

In proiectul de lege de modificare si completare a Codului fiscal, se prevede expres ca modalitatea si conditiile de acordare a scutirii de la plata accizelor pentru gazul natural ca si pentru alte produse energetice, vor fi precizate in normele metodologice si odata cu aceasta va fi detaliata si notiunea de gospodarie individuala care va putea beneficia de scutire."

 

Accizarea tuicii şi a rachiurilor de fructe

 

Potrivit prevederilor art.162 lit.e) coroborat cu art.173 alin.l) lit.c) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, ţuica şi rachiurile de fructe fac parte din grupa alcoolului etilic şi sunt produse supuse accizelor armonizate.De asemenea īn conformitate cu prevederile art.168 alin.(2) din Codul fiscal, este interzisă deţinerea unui produs accizabil īn afara antrepozitului fiscal.Precizăm că persoana fizică care a achiziţionat produse supuse accizelor pentru nevoile proprii şi transportate de ele īnsele, trebuie să facă dovada provenienţei acestora, precum şi dovada plăţii accizelor datorate īn statul membru īn care produsele au fost achiziţionate

 

Ce īnseamnă achiziţii de uz propriu

 

In conformitate cu pct.185 alin.(2) din normele metodologice aferente aplicării titlului VII-Accize din Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, modificată şi completată prin H.G. nr. 1861/2006, se consideră achiziţii pentru uz propriu produsele cumpărate şi transportate de persoane fizice īn limita unei cantităţi echivalente de cel mult 10 litri de produs.

Regimul accizelor pentru armele cu aer comprimat de tir sportiv

 

Īncepānd cu 1 ianuarie 2007, potrivit prevederilor art.207 lit.h) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, aşa cum a fost modificată şi completată prin Legea nr.343/2006, sunt supuse accizelor toate armele şi armele de vānătoare, altele decāt cele de uz militar, īncadrate potrivit Tarifului vamal comun la codurile NC 9302 00 00, 9303, 9304 00 00, cu excepţiile prevăzute de lege.

De asemenea, precizăm că īn conformitate cu prevederile art.211 alin.(l) lit.c) din Codul fiscal, pentru produsele importate, momentul exigibilităţii accizei intervine la data īnregistrării declaraţiei vamale de import.

Avānd īn vedere cele prezentate, menţionăm că armele cu aer comprimat de tir sportiv, īn măsura īn care se īncadrează īntr-unui din codurile tarifare de mai sus, intră sub incidenţa accizelor.