Comisia Europeană a elaborat o
propunere de directivă
in vederea inlocuirii Directivei 92/12/CEE privind regimul general,
producerea, monitorizarea, deţinerea, circulaţia şi controlul produselor
supuse accizelor.
Elaborarea propunerii de directivă a avut la bază următoarele considerente:
- necesitatea asigurării bazei legale pentru introducerea sistemului
informatizat in vederea monitorizării produselor accizabile;
- actualizarea terminologiei utilizate ţinand cont de noile standarde
legislative;
- reformularea textului in funcţie de evoluţiile legislative şi noile
concepte juridice in scopul imbunătăţirii structurii logice şi al eliminării
dispoziţiilor care şi-au pierdut relevanţa in timp;
- simplificarea şi modernizarea procedurilor aferente accizelor, in scopul
reducerii obligaţiilor operatorilor economici in acest domeniu, in special
pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi economice
transfrontaliere. Se are in vedere in special adaptarea şi simplificarea
dispoziţiilor privind deplasarea produselor accizabile in regim suspensiv de
accize.
Opiniile dvs. in legătură cu noua propunere de directivă pot fi transmise
Direcţiei de Legislaţie in Domeniul Accizelor la adresa de e-mail
ciprian.moisei@mfinante.ro
pană la data de 12 mai 2008.
Comisia Europeana a lansat o consultare on-line in vederea obtinerii unor opinii cu privire la posibilitatea modificarii structurii cotelor accizelor pentru tigarete si tutun prelucrat. Aceasta consultare este relevanta pentru actorii implicati in productia si distributia produselor din tutun, organizatiile de sanatate, organizatiile non-guvernamentale, alte organizatii care reprezinta consumatorii.
Documentul de consultare contine problemele identificate in legatura cu accizarea produselor din tutun, posibile solutii/altenative de modificare in vederea imbunatatirea sistemului actual.
Scopul acesteia consultari este obtinerea unui feedback referitor la problema accizelor in aceste domenii, precum si la posibilitatea modificarii actualelor prevederi din Directiva privind accizele pentru tutun. Punctele de vedere exprimate vor fi luate in considerare in cadrul propunerii referitoare la acest subiect, pe care Comisia o va prezenta la sfarsitul anului 2007. In acest sens, se asteapta opinii, in scris la adresa European Commission , Directorate-General Taxation and Customs Union Unit Excise duties and transport, environment and energy taxes, B-1049 Brussels, Belgium sau prin e-mail taxud-excise-tobacco@ec.europa.eu, pana la data de 1 iunie 2007
Documentul poate fi accesat la adresa:
In conformitate cu Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, Romania beneficiaza de o perioada de tranzitie de 3 ani, pana la 31 decembrie 2009, pentru atingerea nivelului minim al accizei la tigari. De asemenea, Tratatul prevede ca statele membre pot mentine, pana la expirarea perioadei de tranzitie, contingente la tigarile care pot fi introduse pe teritoriul lor din Romania fara plata unor accize suplimentare, la fel ca in cazul celor provenite din tari terte. Ungaria si Marea Britanie au decis sa utilizeze aceasta optiune si au introdus o limita cantitativa de 200 de tigarete. Pentru informatii suplimentare legate de regimul restrictiilor la tutun, aplicat Romaniei de catre Ungaria si Marea Britanie, va rugam sa accesati urmatoarele site-uri: