Cum sa elaboram termeni de referinta pentru servicii de monitorizare si evaluare?

 

Termenii de referinta bine elaborati reprezinta baza exercitiilor de evaluare utile, si prin urmare trebuie ganditi cu atentie.

 

De ce Termeni de Referinta?

 

Termenii de referinta au patru scopuri principale:

 

·      Permit tuturor actorilor implicati intr-un proiect/program, in special celor care incredinteaza activitatile catre terti, si celor ale caror activitati se doresc a fi revizuite, sa ajunga la un acord privind scopul exercitiului de evaluare si sa inteleaga modul in care acesta se va desfasura.

 

·      Formeaza baza pentru modul in care consultantii externi vor raspunde la cerinte.

 

·      Termenii de Referinta finali, agreati, reprezinta baza contractului intre cei care au solicitat exercitiul si echipa de evaluare.

·      Termenii de Referinta trebuie sa fie suficient de detaliati pentru a le permite consultantilor externi sa inteleaga modul in care trebuie sa elaboreze si sa bugeteze propunerile lor, si sa produca o licitatie competitiva (de ex. numarul de calatorii de efectuat si institutii care trebuie vizitate, si numarul estimat de om/zile).

 

Ce trebuie sa contina?

 

·      Un titlu, care sa explice tipul de exercitiu care trebuie intreprins (evaluare de tip ex ante, interim, final, ex post sau tematica)

·      Un scurt context al politicii sau strategiei, politicii sau programului care urmeaza a fi evaluat, si referintele unde pot fi gasite informatii mai detaliate

·      O lista de intrebari agreate de catre principalii actori, precum si aspecte care trebuie luate in considerare de catre echipa de evaluatori

·      Modul in care se va derula exercitiul (studiu de documente, activitati de teren, raportare)

·      Timpul si locul unde se va desfasura exercitiul, incluzand orice termene limita care trebuie respectate pentru a raporta constatarile si recomandarile in cadrul unei sedinte a factorilor de decizie, persoanele cheie cu care trebuie sa se consulte echipa

·      Documentele care trebuie consultate

·      Tipurile de aptitudini si experienta pe care trebuie sa le aiba echipa de evaluatori (inclusiv experienta in cadrul sectorului sau tarii respective)

·      Un sumar al datelor de intrare, exprimat in termeni de zile/om

·      Un sumar al rezultatelor exprimat in termeni de  rapoarte intermediare si rapoarte finale, precum si prezentari si workshop-uri pentru feedback/ constatari

·      Formatul si cerintele referitoare la raportul final

·      Suportul care trebuie oferit echipei si acordurile privind raportarea catre persoanele care gestioneaza contractul

 

Aspecte la care trebuie sa va ganditi

 

·      Cine sunt actorii principali in acest exercitiu si cine trebuie consultat in elaborarea Termenilor de Referinta?

 

Exercitiile de evaluare reprezinta exercitii comune, desfasurate adesea in interesul mai multor ministere sau institutii publice. Pentru a evita duplicarea, ca si pentru a utiliza potentialul sinergetic, consultati-va cu colegii de la alte organisme publice care ar putea fi interesati in evaluare, si integrati intrebarile lor la care trebuie sa raspunda raportul de evaluare.

 

·      Incurajati workshop-urile actorilor principali, pentru a lua in considerare constatarile pe masura ce progreseaza evaluarea

 

Oportunitatile de consultari iterative trebuie integrate in design si mentionate in ToR. Exercitiile de  evaluare sunt sensibile si pot produce anumite emotii. Pentru a disipa tensiunile si pentru a va asigura de acuratetea constatarilor, actorii-cheie trebuie sa aiba sansa sa comenteze pe masura ce studiul progreseaza.

 

·      Proprietatea asupra constatarilor si actiunilor rezultante

 

Exercitiile de evaluare sunt scumpe in termeni financiari si timp de tranzactionare. Constatarile trebuie sa fie utile in imbunatatirea eficacitatii politice in ansamblu. Aceia care lanseaza aceste studii trebuie sa se gandeasca de la inceput la modul in care vor fi utilizate aceste constatari. Rapoartele finale pot fi ajustate astfel incat sa se incadreze in perioadele in care se iau deciziile.