Rezumat executiv

 

Principalele concluzii

 

Luând în considerare rezultatele analizelor şi evaluărilor privind capitolul„Analiza socio-economică, analiza SWOT şi relevanţa” din Programul Operaţional Regional, se poate concluziona că  fundamentarea acestui program operaţional poate fi considerată, în acest moment, ca adecvată şi consistentă, pentru a justifica problemele cheie identificate, care au stat la baza formulării strategiei . Acelaşi lucru se poate spune despre analiza SWOT şi relevanţa ei. Priorităţile şi măsurile în Programul Operaţional rezultă în mod logic din analize, iar strategia propusă, inclusiv obiectivele strategice, sunt relevante pentru problemele, nevoile şi potenţialul de dezvoltare identificate pe baza analizelor. Strategia, inclusiv obiectivele strategice, este de asemenea relevantă în privinţa tendinţelor identificate şi perspectivele de dezvoltare .

 

Concluzia generală cu privire la argumentaţia şi consistenţa strategiei propuse justifică afirmaţia că Programul Operaţional Regional va contribui într-adevăr  la sprijinirea şi  promovarea dezvoltării economice şi sociale durabile a  regiunilor  României . Ar fi nerealist să se aştepte atingerea obiectivului final al politicii de dezvoltare regională în cadrul acestei perioade de programare. Însă dacă acest program din perioada 2007 – 2013 va fi implementat cu respectarea principiului concentrării fondurilor, se poate crea o bază solidă pentru o dezvoltare regională echilibrată la sfârşitul următorului deceniu.

 

Alegerea anumitor priorităţi, precum şi deciziile luate cu privire la proporţia şi ponderea distribuţiei bugetului propus sunt suficient de bine justificate pe baza analizei socio-economice şi pot fi explicate conform logicii intervenţiei. Deşi nu sunt prezentate dovezi directe în programul ca atare, POR pare să se concentreze mai mult sau mai puţin pe dezvoltarea regiunilor care au cea mai mare nevoie de acest lucru. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă se va putea realiza acest lucru pe parcursul perioadei de implementare a programului.

 

Axele prioritare şi acţiunile propuse pot fi considerate ca fiind complementare, şi este de aşteptat crearea unei sinergii între ele. Toate acţiunile propuse pot contribui la îmbunătăţirea mediului investiţional.

 

Luând în considerare CNSR actual, Orientările Strategice Comunitare şi Agenda Lisabona, se poate concluziona că obiectivele strategiei propuse sunt compatibile cu obiectivele politicii naţionale te şi ale UE. Concordanţa şi conformitatea cu politicile comunitare şi naţionale este detaliată şi explicată pe larg în POR. Obiectivele orizontale privind dezvoltarea durabilă, egalitatea de şanse şi societatea informaţională sunt menţionate, la fel ca şi alte regulamente UE privind concurenţa / ajutorul de stat şi achiziţiile publice.

 

Axele prioritare 2, 4 şi 5 propuse vor contribui în mod direct la realizarea principalelor obiective UE privind egalitatea de şanse, dar şi celelalte axe prioritare au potenţial în acest sens, dacă egalitatea de şanse este înţeleasă într-un sens mai larg, din perspectiva egalităţii între femei şi bărbaţi, precum şi egalităţii de şanse din punct de vedere social. Complementaritatea POR cu celelalte programe operaţionale este bine fundamentată.

 

Instrumentele de planificarea teritorială existente momentan în România, nu vor fi, pe termen lung, destul de eficiente pentru a contribui la realizarea obiectivului general al POR: „dezvoltarea economică şi socială echilibrată şi durabilă a regiunilor României”. Este de aşteptat ca eficacitatea politicii regionale a României să se îmbunătăţească dacă aceasta va fi mai bine integrată într-o politică de planificare spaţială, la un nivel teritorial corespunzător (NUTS II).

 

În ceea ce priveşte evaluarea rezultatelor aşteptate şi a impactului  preconizat, la nivel de program nu au fost definiţi indicatori specifici. La nivel de axă prioritară, nu au fost definiţi indicatorii de impact în termeni cantitativi. Indicatorii propuşi la nivelul axelor prioritare sunt relevanţi, chiar dacă nu au fost cuantificaţi încă în toate cazurile. Legătura dintre indicatorii de output (rezultate imediate) şi indicatorii de rezultat (rezultate induse) este vizibilă. Evaluatorul consideră că ar fi util pentru evaluările viitoare ale eficacităţii POR, să se adauge pentru unele axe prioritare indicatori de rezultat (rezultate induse). În acest sens, în capitolul 5 al raportului se găsesc câteva sugestii. Luând în considerare concluziile analizei SWOT, precum şi propunerea de alocare a resurselor disponibile între axele prioritare, mixul de politici propus pentru implementarea strategiei propuse este pe deplin justificat.

 

În general, sistemului de implementare al POR propus îndeplineşte cerinţele Regulamentului 1083/2006 (Articolele 58 f.). Repartizarea sarcinilor între AM POR şi Organismele Intermediare (ADR) sunt destul de bine realizată. O atenţie deosebită trebuie acordată realizării unei reprezentări echilibrate a organismelor centrale şi regionale în Comitetele Regionale pentru Evaluarea Strategică (CRES). Componenţa Comitetului de Monitorizare ar trebui să fie mai clar descrisă şi definită, cu desemnarea exactă a instituţiilor şi reprezentanţilor acestora. Reprezentanţii – probabil managerii de program  - ai tuturor PO ar trebui să fie membrii ai acestui Comitet.

 

Planul de evaluare pare să fie foarte riguros. Pentru evaluarea programului, ar trebui să fie desemnat un evaluator permanent (sau un grup de evaluatori) care să deruleze o activitate de evaluare continuă. Două evaluări intermediare (2010 şi 2012) nu pot preveni un eventual eşec al programului (evaluarea din 2010 ar putea fi tardivă ).

 

România, în calitate de nou stat membru, nu are suficientă experienţă în implementarea programelor, iar structura de implementare este complicată şi vulnerabilă. Raportul recomandă crearea unui comitet director pentru elaborarea procedurile de evaluare.

 

 


Recomandări

 

-         Analizele socio-economice ale viitoarelor programe ar trebui să fie structurate astfel încât toţi factorii care determină dezvoltarea economică regională să fie luaţi în considerare. Relevanţa strategiei alese, obiectivele şi priorităţile acesteia se vor îmbunătăţi dacă se porneşte de la o cunoaştere completă a situaţiei socio-economice. Mai mult, aceste analize pot fi utilizate pentru monitorizarea situaţiilor socio-economice din regiuni în perioada de implementare a programului; 

-         Raportul recomandă ca în următorii ani să se întărească relaţia dintre obiectivele politicii regionale şi cele ale dezvoltării spaţial-teritoriale. Din acest motiv, instrumentele amenajării teritoriului şi dezvoltării regională ar trebui adaptate şi atent corelate, astfel încât potenţialul de dezvoltare al unei regiuni să poată fi mai bine utilizat. Prin urmare, o cooperare strânsă între autorităţile în cauză constituie o condiţie prealabilă necesară;

-         Pentru o dezvoltare echilibrată a României, oraşele mai mari ar trebui folosite ca motoare ale dezvoltării socio-economice în regiuni. Totodată se pot valorifica posibilele efecte ale aglomerărilor de oraşe mici şi mijlocii din zonele preponderent rurale, dacă potenţialul acestora este real şi poate fi demonstrat. Din acest motiv, în următorii ani ar trebui identificaţi „polii de creştere” pe care s-ar putea concentra activităţile programului. Acest proces ar trebui să se bazeze pe studii ştiinţifice şi analitice şi ar trebui să fie coordonat de autorităţile vizate care trebuie să conlucreze;

-         Intenţia autorităţilor române este de a concentra într-o anumită măsură resursele financiare în regiunile cele mai slab dezvoltate. S-ar putea să apară blocaje financiare, administrative şi tehnice la nivel regional şi local. De aceea, raportul recomandă monitorizarea atentă a repartizării fondurilor între regiuni şi asigurarea unei asistenţe tehnice suplimentare pentru pregătirea proiectelor, acelor regiuni / municipalităţi care altfel nu ar beneficia de sprijinul UE;

-         Toate regiunile de dezvoltare consideră că au potenţial turistic important care poate fi valorificat astfel încât să contribuie la îmbunătăţirea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă. Pentru ca acest potenţial să fie utilizat cât mai bine, raportul recomandă elaborarea unor strategii de dezvoltare a turismului la nivel regional, în cazul în care nu există deja. Aceste strategii trebuie să conţină elemente de informare şi promovare;

-         În procesul de elaborare al criteriilor de selecţie a proiectelor în Programul Complement (Documentul Cadru de Implementare) se recomandă luarea în considerare a următoarelor condiţionalităţi:

ü       Concordanţa cu cerinţele acelor prioritare POR şi/sau celelalte Programe

Operaţionale

ü        Existenţa unor parteneriate între grupuri de judeţe / municipalităţi

ü        Valorificarea punctelor tari şi a oportunităţilor de dezvoltare

ü        Promovarea dezvoltării economice şi sociale durabile.