NOTĂ DE FUNDAMENTARE

 

 

Prezentul act normativ prevede unele măsuri necesare urgentării operaţionalizării, înregistrării la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi listării Fondului Proprietatea S.A. („Fondul Proprietatea”), în vederea asigurării posibilităţii persoanelor - care au primit sau urmează să primească despăgubiri pentru imobilele care nu pot fi restituite în natură - de a fructifica pe o piaţă organizată acţiunile emise de Fondul Proprietatea, la care sunt îndreptăţiţi.

 

În acest sens, menţionăm că în decizia pronunţată în 20 iulie 2006 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul „Radu împotriva României”, precum şi în alte decizii ulterioare s-a reţinut că Fondul Proprietatea nu este încă operaţional, acţiunile emise neputând fi tranzacţionate pe bursă, astfel că atribuirea de acţiuni la Fondul Proprietatea nu reprezintă în acest moment o veritabilă modalitate de despăgubire a foştilor proprietari. 

 

Menţionăm de asemenea că până în prezent au fost emise titluri de despăgubire a căror valoare depăşeşte 400.000.000 EUR. De asemenea, până în prezent acţiuni în valoare de aproximativ 40.000.000 EUR au fost transferate de la Ministerul Finanţelor Publice către un număr de peste 100 persoane despăgubite.

 

În consecinţă, dacă Fondul Proprietatea nu devine operaţional în cel mai scurt timp astfel încât acţionarii Fondului Proprietatea să aibă posibilitatea să îşi valorifice acţiunile, este probabil ca aceştia să iniţieze noi procese împotriva statului român.

 

Titlul VII “Regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv” din Legea nr. 274/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, statuează termene pentru: introducerea la tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea, selectarea prin licitaţie internaţională a societăţii de administrare a investiţiilor - în cel mult 4 luni de la intrarea în vigoare a legii-, listarea societăţilor ale căror acţiuni au fost aportate în capitalul social iniţial al Fondului - în cel mult 180 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Aceste termene nu au fost corelate cu termenele de drept comun aferente procedurilor care urmează a fi parcurse, cu termenul de constituire prin hotărâre de Guvern a Fondului „Proprietatea”, nici cu etapele şi condiţiile necesar a fi întrunite pentru finalizarea cu succes a acestora, astfel că entităţile implicate în implementarea prevederilor Legii nr. 247/2005 se află deja în întârziere sau în imposibilitate de a finaliza procedurile legale demarate.

 

În al doilea rând, prealabil listării Fondului Proprietatea pe piaţa reglementată este necesar să fie clar stipulată (i) natura juridică a Fondului Proprietatea, şi anume aceea de organism de plasament colectiv de tipul AOPC (alt organism de plasament colectiv, de tip special) - societate de investiţii de tip închis, (ii) modul de calculare a capitalului social iniţial şi de corectare a eventualelor diferenţe rezultate din aplicarea metodei reglementate (iii) corelaţia între capitalul social iniţial şi procedura de acordare a titlurilor de despăgubire, (iv) structura capitalului social iniţial al Fondului Proprietatea, (v) modalitatea în care capitalul social al Fondului Proprietatea se va majora în viitor, precum şi (vi) mecanismul şi coeficientul de alocare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea către persoanele despăgubite şi celelalte persoane îndreptăţite.

 

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 209/2005 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul proprietăţii, emisă după constituirea Fondului „Proprietatea” S.A., s-a decis ca în schimbul participaţiilor de 9,9% din capitalul social al Casei de Economii şi Consemnaţiuni - CEC S.A. şi respectiv 20% din cel al S.C. Romtelecom S.A., Fondul „Proprietatea” S.A. să primească sumele aferente acestor participaţii care provin din privatizarea Casei de Economii şi Consemnaţiuni - CEC S.A. şi S.C. Romtelecom S.A., ceea ce a modificat vărsămintele statului român pentru acţiunile emise. Prin urmare, se impune clarificarea modului de completare a vărsămintelor pentru acţiunile subscrise de statul român la Fondul Proprietatea şi rămase neplătite, ca o consecinţă a actului normativ precizat.

 

Cu prilejul analizării situaţiei societăţilor comerciale menţionate în Anexa Titlului VII al Legii nr. 247/2005 s-a constatat că unele dintre societăţile preluate de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (”AVAS) se confruntă cu probleme semnificative de natură juridică (derivate din contractele de privatizare, management defectuos, faliment, lichidare, litigii etc.) şi/sau financiară (înregistrează pierderi repetate, datorii fiscale etc.), aspecte care nu sunt compatibile cu scopul avut în vedere la formarea capitalului social al Fondului Proprietatea, diminuează valoarea activului net al acestuia şi care pot afecta încrederea persoanelor despăgubite în Fondul Proprietatea. În acest context, se considera oportună i) restituirea unora dintre participaţiile/activele atribuite şi preluarea altor acţiuni/active, în limita capitalului social iniţial şi ii) împuternicirea AVAS pentru a realiza operaţiuni cu Fondul Proprietatea, precum şi a organului de administrare al societăţii pentru a administra provizoriu portofoliul, măsuri de natură a conduce la restructurarea şi gestiunea eficientă a portofoliului de active preluate de la AVAS.

 

Cu privire la acordarea dreptului organului de administrare al Fondului Proprietatea de a administra provizoriu portofoliul Fondului Proprietatea, menţionăm că rezolvarea acestei probleme trebuie realizată de urgenţă pentru a permite protejarea situaţiei economico-financiare a Fondului Proprietatea şi cel puţin menţinerea valorii activelor care i-au fost transmise.

 

În măsura în care organul de administrare al Fondului Proprietatea nu este abilitat în regim de urgenţă să realizeze administrarea portofoliului, interesele economice ale acţionarilor prezenţi şi viitori vor fi în mod cert prejudiciate, afectând în sens negativ funcţionarea Fondului Proprietatea,poziţia sa economică, precum şi procesul de despăgubire. Impactul deprecierii poziţiei economice devine esenţial în condiţiile în care se consideră necesar şi oportun ca mecanismul de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni să se realizeze în funcţie de valoarea de piaţă a acestora.

 

În plus, se consideră necesară (i) clarificarea unor aspecte precum modul de rotunjire a valorilor despăgubirilor sau a categoriilor de societăţi din portofoliul Fondului Proprietatea care au obligaţia de a face diligenţe în vederea listării şi a faptului că listarea acestora nu condiţionează listarea acţiunilor  Fondului Proprietatea, (ii) stabilirea unor pârghii de preluare a participaţiilor şi a recunoaşterii drepturilor patrimoniale şi nepatrimoniale aferente calităţii de acţionar a Fondului Proprietatea, în unele societăţi/companii comerciale/naţionale, (iii) acordarea explicită a competenţei Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de a emite, în aplicarea titlului VII al legii, legislaţia secundară necesară bunei funcţionări a Fondului Proprietatea pe piaţa de capital (iv) protejarea Fondului Proprietatea în calitatea sa de acţionar minoritar în societăţi/companii comerciale/naţionale, (v) protecţia intereselor Fondului Proprietatea în societăţile şi companiile naţionale deţinute împreună cu statul român, guvernate anterior de un regim juridic derogatoriu de la dreptul comun societar.    

 

O modificare semnificativă vizează introducerea dreptului persoanelor despăgubite de a obţine despăgubiri în numerar, în limita echivalentului în lei a sumei de 200.000 EUR. Considerăm oportun acest amendament datorită existenţei interesului sporit din partea a numeroase persoane, în special a celor a căror despăgubiri sunt relativ reduse, de a primi despăgubiri în numerar.

 

Actul normativ propus conţine o serie de norme interpretative ale textului iniţial al Legii nr. 297/2005, în vederea clarificării sau pentru confirmarea soluţiilor juridice şi interpretărilor utilizate anterior, fundamentate pe principiile generale de drept si normele de drept comun (comercial si civil).

 

 

În al doilea rând, deşi Fondul Proprietatea a fost înfiinţat la data de 28 decembrie 2005, transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor aportate de stat pentru constituirea capitalului social operând la aceeaşi dată, există societăţi comerciale, societăţi naţionale şi companii naţionale care au întârziat procesul de actualizare a registrelor acţionarilor. În consecinţă, s-a creat o necorelare între realitatea legală conform căreia Fondul Proprietatea este proprietarul de drept al acţiunilor aportate de statul român şi regulile contabile şi de evaluare conform cărora un activ se află în proprietatea unui agent economic numai în măsura în care acesta poate dispune de respectivul activ. Datorită acestor probleme, procesul de evaluare a Fondului Proprietate care să permită înregistrarea acestuia la CNVM şi ulterior admiterea acţiunilor Fondului Proprietatea pe piaţa reglementată administrată de BVB nu a putut să se desfăşoare, determinând întârzieri substanţiale ale procesului de admitere la tranzacţionare. Precizăm că, având în vedere dimensiunea Fondului Proprietatea, numărul ridicat al societăţilor în care acesta este acţionar, procesul de evaluare  a Fondului Proprietatea poate dura 4-5 luni. Astfel că, orice întârziere în adoptarea prezentului proiect de ordonanţă de urgenţă se va reflecta direct asupra duratei de finalizare a procedurii de admitere a Fondului Proprietatea pe piaţa reglementată administrată de BVB.

 

Prin urmare, având în vederea necesitatea (i) determinării exacte a mărimii şi structurii capitalului social al Fondului Proprietatea şi a corijării efectelor asupra acestuia a unor acte normative subsecvente sau a atribuirii prin lege a unor participaţii improprii, (ii) simplificării şi accelerării procedurilor administrative si corporatiste de înregistrare la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi de listare a acţiunilor care formează activele Fondului Proprietatea, (iii) eficientizării procesului de alocare, creare a unei dispersii a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea şi introducere la tranzacţionare a acestora, precum şi (iv) urgenţa facilitării accesului persoanelor despăgubite şi deţinătorilor subsecvenţi ai titlurilor de valoare nominală pe o piaţă reglementată în care să îşi fructifice deţinerile şi să beneficieze în concret de despăgubire, a fost elaborat proiectul Ordonanţei a Guvernului pentru accelerarea procedurii de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv care, împreună cu actele normative subsecvente, are menirea de a asigura buna funcţionare, înregistrarea şi listarea Fondului Proprietatea şi de a recupera întârzierile înregistrate.

 

 

Iniţiatori:

 

Ministrul finanţelor publice,       

 

Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu                                                                                                                          

 

 

Cancelaria Primului-Ministru,

Mircea Plângu

Secretat de Stat

 

 

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor

Ingrid Zaarour

 

 

 

Avizează:

 

Ministrul justiţiei,                                                                                 Ministrul economiei şi comerţului,

Monica Luisa Macovei                                                                       Varujan Vosganian

 

 

 

Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului,                         

Teodor Atansiu                                                                                             

 

 

Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului

Radu Mircea Berceanu

 

 

Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare,

Gabriela-Victoria Anghelache