MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR

Direcţia generală de sinteză a politicilor bugetare                

  Nr. 122.614/27.08.2007                         

 

 

    Vă comunicăm că, în vederea aplicării prevederilor unor acte normative în vigoare, în clasificaţia indicatorilor privind finanţele publice, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr.1954/2005 se fac următoarele modificări şi completări:

     1. În baza prevederilor art. 27 al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.124/2006, privind stocurile excedentare de zahăr, produse zaharoase şi alte produse agroalimentare, contravaloarea taxelor pentru stocurile excedentare de produse agroalimentare constituie venit la bugetul de stat şi se plăteşte la trezoreriile statului în termen de 30 de zile de la data comunicării.

 Pentru încadrarea sumelor respective, stabilite prin Ordinul comun nr.439/2007 al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului economiei şi finanţelor, în “Clasificaţia veniturilor  bugetului de stat”,  la capitolul  “Diverse venituri”, cod 36.01, se introduce  subcapitolul  “Taxe pentru stocurile excedentare”, cod 36.01.13.

            2. Prevederile  art. 1524 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare,  reglementează obligaţia de plată şi înregistrarea decontărilor între statele membre UE pentru TVA aferent serviciilor electronice prestate  de  persoanele impozabile nestabilite în cadrul comunităţii către persoanele neimpozabile   stabilite în cadrul comunităţii.

            Pentru înregistrarea operaţiunilor de regularizare a TVA încasat între statele membre, în „Clasificaţia veniturilor bugetului de stat”,  la capitolul „Taxa pe valoarea adăugată”, cod 10.01 se  introduce subcapitolul „TVA aferent serviciilor electronice prestate de persoane impozabile nestabilite în comunitate, dar înregistrate în scopuri de TVA în România, către persoane   neimpozabile  stabilite în alte state membre (se scade)”, cod 10.01.04,  iar la subcapitolul  „Taxa pe valoarea adaugată incasată *)”,  cod 10.01.01, se introduce paragraful „TVA pentru servicii electronice prestate de persoane impozabile nestabilite în cadrul comunitătii, pentru  persoane neimpozabile stabilite în România”,  cod 10.01.01.03.                             .                                  
           3.  Potrivit prevederilor art.12410 şi art.12411 din  Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare, Belgia, Luxemburg şi Austria beneficiază de o perioadă de tranziţie în care vor aplica reţinerea la sursa de 15% în primii 3 ani ai perioadei de tranziţie, de 20% în timpul următorilor trei ani  şi de 35% pentru următorii ani, a veniturilor din economii sub formă de dobândă pentru depozitele constituite de persoane fizice române în aceste state, urmând ca o cota din aceste venituri să fie virate României.

            În plus, conform art.12414, din Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare, la cerere, organul fiscal din România are obligaţia restituirii impozitului reţinut conform art. 12410,  din acelaşi act normativ, către persoana fizică română rezidentă fiscal în România, care a obţinut venituri din economii sub forma de dobândă în  Belgia, Luxemburg şi Austria. 

            Pentru înregistrarea sumelor respective, în ”Clasificaţia veniturilor bugetului de stat”, la capitolul „Impozit pe venit”, cod 03.01, se introduc subcapitolele „Impozit pe veniturile din economii sub formă de dobândă realizate în Belgia, Luxemburg şi Austria de persoane fizice române rezidente fiscal în România”, cod 03.01.08 şi respectiv „Restituiri din  impozitul pe veniturile din economii sub forma de dobândă realizate în  Belgia, Luxemburg şi Austria de persoane fizice române rezidente fiscal în România (se scad)”, cod 03.01.20.

*

*         *

            Vă rugăm să dispuneţi măsurile corespunzătoare pentru introducerea modificărilor ce privesc activitatea dumneavoastră.

 

DIRECTOR GENERAL ADJUNCT,

Mariana Mişu