SECTORUL ENERGETIC

 

 

·        Industria prelucratoare româneasca este sustinuta de un sector energetic dezvoltat si functional in care resursele interne de agenti purtatori de energie asigura cea mai mare parte a consumului, iar importurile de completare constau din gaze naturale (cca. 25-30% din total consum) si pacura.

 

1. Industria energiei electrice si termice

 

·        Productia de energie electrica si termica a României se realizeaza in cea mai mare parte in termocentrale (60%). Ponderea energiei realizata in hidrocentrale este mai redusa (cca.30%) iar cea bazata pe combustibil nuclear este de cca.10%.

·        Industria energiei electrice si termice a cunoscut in cei 11 ani de tranzitie schimbari profunde atât in ceea ce priveste cadrul institutional cât si cel al legislatiei specifice.

Optând pentru continuarea demonopolizarii si crearii unui mediu concurential in sector, in anul 2000 prin reorganizarea fostei Companii Nationale de Electricitate (CONEL) au fost infiintate doua societati comerciale de productie a energiei electrice, una in domeniul termoenergetic si alta in domeniul hidroenergetic, o companie nationala pentru transport si o societate comerciala pentru distributia si furnizarea energiei electrice.

·        In vederea asigurarii unui cadru normativ-legislativ modern transparent si stimulativ a fost elaborata si adoptata legislatia in domeniul energiei electrice si termice. In ultimii ani a inceput elaborarea si aplicarea legislatiei secundare in domeniul energiei electrice si termice si a fost adoptata legea pentru utilizarea rationala a energiei.

Pentru supravegherea si reglementarea pietei de energie electrica a fost infiintata Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, iar in perspectiva crearii unei burse a energiei a fost infiintat sub forma unei societati comerciale, Operatorul de Piata. Prin hotarâre de guvern, piata de energie electrica din România a fost deschisa initial cu 10%, extinzându-se ulterior la 15%.

Cadrul legislativ pentru subsectorul energeticii nucleare este bine pus la punct si operational ca urmare a cerintelor impuse de Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena, la care România este membru .

·        Directiile strategice de evolutie ale sectorului energiei electrice si termice au fost stabilite prin finalizarea in trimestrul II al anului 2001 a strategiei energetice a Romaniei pe termen mediu (2001-2004). In cuprinsul acesteia se evidentiaza faptul ca România va deveni o tara membra a UE care si-a insusit si pus in aplicare acquis-ul comunitar in domeniu , iar piata româneasca va fi o parte a marii piete a UE.  Politica energetica a României va fi sincronizata cu politica comunitara punându-se accent pe siguranta, eficienta, protectia mediului, drepturile consumatorului, prin mecanisme concurentiale si o reglementare eficienta si echilibrata.

·        Referitor la privatizare atât strategia de dezvoltare economica pe termen mediu a României cât si strategia energetica prevede initierea inca din anul 2001 a procedurilor vizând privatizarea distributiei si productiei.

·        In vederea interconectarii in cadrul UCTE, sunt in curs de desfasurare  operatiunile si procedurile tehnice necesare inclusiv probele, urmând ca interconectarea propriu-zisa sa aiba loc in anul 2002, oferind astfel premisele cresterii cantitatii de energie exportata.

 

2. Extractia de titei si gaze naturale

 

·        Explorarea si exploatarea zacamintelor de petrol din România face obiectul de activitate al Societatii Nationale de Petrol PETROM SA, care este o societate integrata, in cadrul ei functionând doua rafinarii si doua complexe petrochimice.

    Domeniul petrolier mai cuprinde opt rafinarii din care sapte sunt privatizate astfel incât piata produselor petroliere din România poate fi considerata o piata deschisa, functionând in regim concurential.

·        Activitatea in domeniul petrolier este reglementata prin Legea Petrolului.

·        Domeniul distributiei produselor petroliere este la un nivel puternic concurential,  in continua dezvoltare si cuprinde atât reteaua de stat a SNP Petrom, cât si o multitudine de alte retele apartinând unor cunoscute companii straine sau autohtone private (SHELL, MOL, LUKOIL, OMEGA, OMV, AGIP, NOVA etc.) .

·        Este de asteptat ca in viitorii ani productia de titei sa ramâna cel putin relativ constanta prin punerea in exploatare a noi rezerve de titei pe platforma continentala a Marii Negre, care compenseaza partial declinul altor zone, cat si prin retehologizarea si modernizarea utilajelor de extractie.

·        In sectorul de gaze naturale dupa restructurarea acestuia, functioneaza o societate nationala de exploatare, productie, furnizare si depozitare, o societate nationala de transport si doua societati comerciale de distributie. Activitate de extractie a gazelor naturale desfasoara si SNP Petrom. Restructurarea sectorului a fost facuta in scopul continuarii demonopolizarii si pentru crearea unui mediu concurential real in domeniu.

·        Pentru perfectionarea cadrului institutional in vederea reglementarii si supravegherii pietei interne de gaze a fost creata Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale. De asemenea, pentru completarea cadrului juridic necesar a fost elaborata, in armonizare cu prevederile europene,  legislatia care reglementeaza activitatile in sectorul gazelor naturale (OG 60/1999). In vederea dezvoltarii pietei de gaze naturale s-a creat Operatorul de Piata. In prezent piata de gaze naturale a fost deschisa in proportie de 10%.

·        Continuarea reformei sectorului de gaze naturale se va face si prin initierea procesului de privatizare. Programele guvernamentale elaborate prevad intr-o prima faza privatizarea in domeniul distributiei.

 

·        O optiune strategica pentru acest sector o constituie diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale a României care va fi realizata prin interconectarea sistemului de transport national cu cel din Ungaria si Bulgaria, prin cresterea capacitatii de tranzit gaze precum si prin construirea unui terminal de gaze lichefiate la Marea Neagra.

·        Se preconizeaza pentru urmatorii ani  o usoara crestere a productiei de gaze naturale si de asemenea dublarea capacitatii de inmagazinare . Se va intensifica activitatea de exploatare , prin utilizarea inclusiv a cotei de dezvoltare si a taxei de exploatare prevazute in Legea Petrolului. In acelasi sens se va continua realizarea ,, Programului minimal de explorareprevazut in ,,Actul de dare in administrare” a perimetrelor.

 

3. Extractia de carbune

 

·        Extractia de carbune in România se realizeaza in cadrul Companiei Nationale a Lignitului Târgu Jiu, Companiei Nationale a Huilei Petrosani si Societatii Nationale a Carbunelui Ploiesti.

·        Pentru desfasurarea activitatii de restructurare a sectorului a fost creat cadrul legislativ necesar, respectiv Legea minelor si cadrul institutional adecvat: ANRM (Agentia Nationala de Resurse Minerale), pentru supravegherea si reglementarea pietei de carbune, o agentie nationala pentru implementarea programelor de reconstructie a zonelor miniere si un organism care sa coordoneze inchiderea minelor neviabile.

·        Pentru reducerea pierderilor din exploatare a fost elaborat un program care prevede inchiderea etapizata a 230 de mine. Pâna in prezent au fost inchise 32 de mine, in anul 2001 fiind prevazuta  finalizarea actiunii pentru inca 37 de mine.

·        In urma opririi activitatii  minelor cu pierderi numarul personalului din sector s-a redus substantial, fiind disponibilizati cca. 91.000 de salariati, reprezentând o diminuare  cu 55% a personalului.

·        Pentru reducerea efortului financiar al statului a fost elaborat un program de reducere a subventiilor. Acest program este in curs de aplicare, pâna in prezent reusindu-se eliminarea lor in extractia de lignit.

Din punct de vedere al productiei, se preconizeaza pentru urmatorii ani mentinerea acesteia aproximativ constanta sau intr-o usoara crestere, in special din punct de vedere al ponderii sortimentelor valoroase de huila in total huila neta. Se va continua concentrarea exploatarii in carierele lignit si exploatarile subterane cu productivitate ridicata. Se efectueaza la acest moment studii de oportunitate privind realizarea unor sisteme integrate intre producatorii de carbune si energie