EVALUARI IN ABORDAREA SECTORIALA

 

 

Industria prelucratoare din România se bazeaza pe un potential important si diversificat de resurse naturale industrializabile, evidentiat in principal de minereurile metalifere (cupru, argint, aur), minereuri nemetalifere  (sare, calcar, argile, etc.), titei si gaze naturale, masa lemnoasa, resurse vegetale si animale, ape minerale, etc. Structura relativ complexa a industriei prelucratoare româneasca este in general corelata si orientata in raport cu valorificarea acestor resurse naturale indigene in care unele subsectoare au potential real de viabilitate, cautând sa realizeze o prelucrare cât mai avansata a acestor resurse.

 

1. Industria metalurgica

 

1.1. Industria siderurgica

 

·         Siderurgia a cunoscut o dezvoltare puternica in cadrul economiei românesti, desi materiile prime necesare (minereuri de fier, carbune cocsificabil s.a.) sunt in majoritate din import. Dezvoltarea industriei siderurgice a avut in vedere si existenta unor surse de materii indigene (fier vechi, calcar etc.), precum si  aprovizionarea cu minereuri de fier din fosta Uniune Sovietica.

·        Incepând cu anul 1990 datorita scaderii cererii interne de metal si pierderii unor piete traditionale, de la o productie de otel de cca. 13,4 milioane tone in anul 1989, s-a ajuns la 4,5 milioane tone otel, in anul 2000 .

·        Prin oprirea instalatiilor Siemens-Martin si a altora uzate fizic si moral, capacitatea totala a siderurgiei s-a redus la 8-9 milioane tone otel pe an. Capacitatile de laminare au fost si ele reduse, in principal prin oprirea si conservarea unor instalatii. In prezent capacitatea de laminare a sectorului este de cca. 10 milioane tone pe an.

·        In siderurgie functioneaza in prezent 33 de intreprinderi, din care: 7 mari combinate integrate; 4 intreprinderi de tevi laminate si 3 intreprinderi de tevi sudate. Restul societatilor din sector produc profile laminate si sârma (inclusiv otel beton). Numarul intreprinderilor privatizate era la inceputul anului 2000 de 19 (58% din total), din care 2 mari combinate siderurgice, restul au capital majoritar de stat si sunt avute in vedere  in procesul de privatizare. Numarul personalului din siderurgie la inceputul anului 2000 era de cca. 79.000 salariati,  reprezentând 38% fata de numarul salariatiilor din anul 1989.

·        Ponderea subsectorului in valoarea totala a productiei industriale a fost in anul 2000 de cca. 15%. Exportul in anul 2000 s-a ridicat la 1,66 miliarde USD, reprezentând cca. 16% din totalul exportului României iar importul a fost de cca. 619 milioane USD si a constat in principal din: minereuri de fier, carbune cocsificabil si feroaliaje.

·        Tinând seama de ponderea si de importanta industriei siderurgice in economia româneasca si in productia si pe piata europeana, expertii Uniunii Europene au apreciat ca restructurarea si atingerea nivelurilor de calitate in realizarea unor performante financiare la nivelul exigentelor vest-europene constituie o necesitate de prim ordin pentru integrarea României in rândul tarilor Uniunii Europene. In anul 1993 a fost semnat „Protocolul nr.2 CECO”, adiacent Acordului de Asociere, document referitor la evolutia relatiilor dintre siderurgia româneasca si cea a tarilor Uniunii Europene si la etapele ce trebuiau parcurse pentru atingerea tintelor de integrare. La sfârsitul anului 1999, „Decizia Consiliului U.E. din 6 decembrie 1999/582/CE privind principiile, prioritatile, obiectivele intermediare si conditiile de parteneriat pentru aderarea României, prevede la capitolul obiective pentru anul 2000, „adoptarea unui plan de restructurare a siderurgiei românesti in conformitate cu exigentele Uniunii Europene” si, la capitolul obiective pe termen mediu, „implementarea programului de restructurare a siderurgiei românesti”.

·        In acest scop in luna iulie 2000, a fost finalizata lucrarea „Asistenta tehnica pentru restructurarea industriei siderurgice românesti”. Aceasta a fost realizata de catre expertii UE, din Franta-USINOR Consultanta si Spania – IDOM, in colaborare cu specialistii români si coordonata de catre un Comitet Director, din care au facut parte reprezentanti ai principalelor institutii implicate in restructurarea siderurgiei romanesti. La elaborarea lucrarii au participat in mod activ si reprezentanti ai directiilor de specialitate din Consiliul Uniunii Europene (D.G. Enterprise, D.G. Competition). Lucrarea fundamenteaza necesitatea restructurarii in ansamblu a sectorului siderurgic prin eliminarea capacitatilor de productie invechite si modernizarea celorlalte pentru a satisface cerintele pietei in conditii de eficienta. Aceasta presupune specializarea intreprinderilor functie de echipamentele si instalatiile competitive, restructurarea financiara si acompaniamentul social  pentru fiecare intreprindere, conform regulilor prin care se ating performantele de viabilitate impuse de exigentele pietei Uniunii Europene.

·        Având ca suport lucrarea de asistenta tehnica mentionata, pecialstii romani au elaborat “Studiul de Restructurare a Siderurgiei din România” care fundamenteaza strategia pe termen mediu si lung, precum si politicile acestui sector, studiu care se va prezenta pentru aprobare Guvernului României in perioada imediat urmatoare si apoi Comisiei Europene.

·        Sunt numeroase oportunitati pentru dezvoltarea siderurgiei având in vedere piata externa deja existenta (Italia si Germania, tarile Nord-Africane si Orientul Mijlociu) dar si posibilitatea extinderii acesteia. Se asteapta de asemenea cresterea cererii pietei interne prin implementarea marilor proiecte de infrastructura (modernizarea cailor ferate) si dezvoltarii sectorului de constructii de masini si de utilaje pentru agricultura. Problemele majore ale sectorului constau in costurile mari pentru modernizare si  retehnologizare si  in faptul ca produsele siderurgice românesti sunt axate pe ponderea de produse cu o redusa valoare adaugata, impunându-se reorientarea productiei.

·        Politica industriala sectoriala, pe baza careia se vor atinge obiectivele strategice ale siderurgiei, are ca obiectiv general, consolidarea si  modernizarea intreprinderilor care detin un important avantaj comparativ si  competitiv, astfel incât prin productia realizata, sa se asigure satisfacerea cererii interne de produse siderurgice si  realizarea unui volum de export in masura sa sustina importul de minereuri de fier  si  alte materii prime si  materiale.

·        Atingerea obiectivului general al sectorului este posibila prin:

-          restructurarea selectiva a sectorului prin eliminarea proceselor si  produselor necompetitive si  promovarea tehnologiilor performante si  a produselor cu valoare adaugata mare (oteluri inalt aliate si  inoxidabile, produse acoperite, table electrotehnice etc) si  cu caracteristici la nivelul standardelor si  normelor Uniunii Europene;

-          optimizarea capacitatilor de productie plecând de la structura cererii interne si  externe de produse siderurgice;

-          modernizarea tehnologiilor si  instalatiilor existente in vederea reducerii consumurilor materiale si  energetice, a tuturor categoriilor de costuri, a imbunatatirii calitatii produselor, a reducerii nivelurilor de poluare s.a.;

-          fundamentarea unor programe speciale si  implementarea de masuri de reducere a poluarii si  de reconstructie ecologica, conform normelor Uniunii Europene;

-          restructurarea complexa (economica, financiara, comerciala, manageriala, etc) a societatilor cu capital majoritar de stat, in scopul cresterii atractivitatii acestora pentru investitori puternici, cu mare potential tehnico-economic;

-          externalizarea unor activitati auxiliare din intreprinderile siderurgice;

-          elaborarea de programe speciale privind dezvoltarea si  orientarea resurselor umane, cresterea flexibilitatii si  mobilitatii fortei de munca.

 

1.2. Metalurgia neferoasa

 

·        Acest subsector s-a dezvoltat in România pentru a pune in valoare resursele de minereuri neferoase indigene si  pentru a satisface cerintele economiei nationale de metale si  produse neferoase.

·        In ultimii ani, datorita declinului economiei românesti, metalurgia neferoasa a avut o evolutie descendenta. Productia la principalele produse a inregistrat scaderi importante, ajungând la urmatoarele niveluri fata de 1989: la alumina calcinata (60%);  la aluminiu primar (67%); la laminate din aluminiu (61%);  la cupru (42%); la plumb (69%); la zinc (69%).

·        In productia subsectorului se remarca o evolutie mai dinamica fata de industria siderurgica, explicabila prin ritmul mai mare de crestere a cererii de neferoase si  prin viteza mai mare de restructurare si  de adaptare a unor intreprinderi din acest sector. Acest sector are oportunitati de dezvoltare datorita faptului ca exista materii prime in România dar si resurse alternative in zone apropiate ca: Bosnia si  Polonia. De asemenea exista un puternic sector privat  si intreprinderile producatoare de aluminiu si  aliaje de aluminiu  care apartin inca sectorului de stat, au fost modernizate si  restructurate.

·        In cadrul domeniului metalurgiei neferoase functioneaza 111 intreprinderi, din care: 4 combinate metalurgice neferoase, 5 intreprinderi de prelucrare si  2 intreprinderi producatoare de alumina si  cca. 100 IMM infiintate dupa anul 1990. IMM-urile desfasoara diferite activitati intre care: turnarea de metale neferoase, reciclarea metalelor si  a aliajelor neferoase etc. si  au o pondere de cca.3-4% in productia industriala a subsectorului. Din cele 11 societati infiintate inainte de 1990, 7 sunt privatizate si  4 au in continuare capital majoritar de stat. Numarul de salariati din acest subsector s-a mentinut practic constant, cifrându-se in prezent la cca. 25.000 persoane.

·        Cererea interna de produse neferoase si  prognoza acesteia, corelata cu ritmurile de dezvoltare preconizate pentru diferitele sectoare industriale, precum si  evolutia cererii externe conduc la estimari favorabile privind perspectiva industriei metalurgice neferoase. In acest context, tendintele de evolutie estimate prevad ritmuri relativ mari de crestere a productiei de cupru, zinc, aluminiu si  laminate din aluminiu. Intreprinderile privatizate preconizeaza cresteri de capacitate si  de productie, iar  celelalte intreprinderi isi propun o activitate rentabila.

·        Strategia subsectorului a fost fundamentata pe cererea interna - previzionata a creste - si  pe piata externa - foarte globalizata si  influentata de oscilatiile preturilor de cotatie inregistrate la London Metal Exchange - LME.

·        Politica industriala a subsectorului are ca obiectiv general: consolidarea si  dezvoltarea competitivitatii intreprinderilor, cresterea flexibilitatii si  adaptabilitatea acestora pentru a corespunde exigentelor tot mai mari ale pietei.

·        Atingerea obiectivului are in vedere urmatoarele:

-          modernizarea proceselor tehnologice si  a instalatiilor atât pentru cresterea calitatii si  competitivitatii produselor, cât si  pentru reducerea poluarii si  imbunatatirea conditiilor de munca;

-          fundamentarea unor programe speciale de Cercetare - Dezvoltare care sa conduca la implementarea de tehnologii performante, ecologice si  realizarea de produse la standardele U.E. si  internationale;

-          finalizarea programelor existente la fiecare intreprindere privind protectia mediului si  reconstructia ecologica, fundamentarea de noi programe care sa vizeze societatile si  zonele cu niveluri ridicate de poluare;

 

 2. Industria constructiilor de masini

 

 2.1. Industria  constructiilor metalice si  produselor din metal (confectii metalice, cazane, generatoare de abur etc.) are in componenta un numar de circa 1800 societati comerciale.

·          Din punct de vedere al conceptiei si  al documentatiei, fabricatia de constructii metalice este aliniata la prevederile normelor si  standardelor internationale, dar cu un nivel calitativ deficitar. Acest subsector  se va mentine la un anumit nivel in economie, având in vedere ca majoritatea sectoarelor din industria constructiilor de masini sunt consumatoare de constructii metalice.

Pentru asigurarea nivelului necesar de competitivitate se estimeaza ca va continua restructurarea subsectorului având drept obiectiv principal modernizarea si  eficientizarea productiei.

Având in vedere piata in crestere atât pentru intern cât si  la export, se apreciaza ca in cadrul subsectorului exista posibilitatea aparitiei in continuare a unor intreprinderi mici competitive, având in vedere ca  acesta este subsectorul cu cel mai mare numar de societati private din industria constructiilor de masini.

·          In domeniul productiei de cazane si de  generatoare de abur si  apa fiebinte se realizeaza echipamente pentru intreaga gama de combustibili, la un nivel tehnologic si  de performanta medie, proiectele fiind unele de conceptie proprie si  altele sub licenta. Având in vedere ca in domeniu concurenta este puternica iar fara retehnologizare nu exista sanse de reusita, operatorii economici sunt orientati catre modernizarea produselor, prin imbunatatirea performantelor tehnice si  de calitate, precum si  spre asimilarea de produse noi solicitate de piata (cazane cu circulatie controlata, cazane recuperatoare).

 

 2.2. Industria de masini si  echipamente, cuprinde numeroase subsectoare industriale, dintre care  conform prioritatilor din Programul de Guvernare, sunt de interes major urmatoarele:

-        fabricatia de tractoare si  masini agricole, pentru inzestrarea agriculturii;

-        fabricatia de rulmenti datorita ponderii deosebite la exportul tarii;

-        fabricatia de pompe industriale, pentru sustinerea programului de irigatii.

Subsectoarele importante pentru economia nationala sunt:

-        fabricatia de utilaj petrolier si  metalurgic, determinat de ponderea mare a exportului;

-        fabricatia de turbine hidraulice si  turbine cu abur, pentru sustinerea programului de reabilitare a sistemului energetic.

  Pentru aceste subsectoare, evolutia in perspectiva imediata se va axa pe restructurare si  continuarea privatizarii.

 

Celelalte subsectoare ale industriei de masini si  echipamente sunt :

·        Fabricatia de motoare cu combustie interna, se realizeaza cu capacitati de productie integrate in companiile producatoare de autovehicole si  tractoare, iar   fabricatia de motoare pentru propulsie feroviara si  navala,  se executa de catre un singur agent economic.

 

·          Fabricatia de turbine . In acest sector se realizeaza atât turbine hidraulice, sub licenta proprie si cu un nivel tehnic competitiv cât si turbine cu abur apropiate ca nivel de cele mai bune realizari internationale ca randament, turatie si  consum de metal si beneficiind  de un nivel tehnologic ridicat.

·          Fabricatia de compresoare, este realizata pe capacitati integrate pe platforme industriale complexe; produsele sunt de un nivel tehnic mediu, având in vedere ca se utilizeaza tehnologii cu productivitati reduse.

·          Pompele industriale, au un nivel tehnic competitiv, fiind produse pe capacitati cu nivel tehnologic in general ridicat (ex: pompele rotative din fonta si otel, inclusiv pompele elicoidale).

·          Fabricatia de armaturi industriale, are un nivel tehnic satisfacator  realizând produse aliniate la standardele internationale; dotarile tehnologice in sectoarele calde sunt insa vechi, cu consumuri energetice ridicate si  productivitate redusa, ceea ce determina o competitivitate redusa. Prin privatizarea principalelor trei societati comerciale producatoare de armaturi si prin restructurarea avuta in vedere de ceilalti  agenti economici se va ajunge la cresterea performantelor tehnice ale produselor din acest subsector.

·          Fabricatia de rulmenti, este localizata in trei societati comerciale privatizate cu investitori straini si  in trei societati comerciale cu capital majoritar de stat, inregistraza o pondere de 85% din productie care este destinata exportului, fiind produse competitive pe plan international.

·          Fabricatia de poduri si  macarale portuare, cuprinde toate gamele de poduri electrice rulante inclusiv variantele actionate prin telecomanda, la un nivel tehnic mediu. Capacitatile depasesc cu mult cererea pietei si de aceea perspectiva este orientata spre reconversia fabricatiei.

·          Fabricatia de utilaje tehnologice pentru metalurgie, mine si  petrochimie,  nu are capacitati distincte, fiind integrata in platforme complexe, cu dotari tehnologice uzate, cu randamente mici iar produsele finite nu sunt competitive. Principalele societati comerciale sunt societati cu capital majoritar de stat, care in perioada urmatoare isi vor restructura activitatea, in sector mai exista trei societati comerciale cu capital privat.

·          Fabricatia de masini unelte are un nivel tehnic necompetitiv datorita calitatii componentelor electronice si  informatice. Este necesar importul de astfel de componente si  de modernizarea tehnologiilor. Subsectorul are o importanta pondere a sectorului privat, suferind in ultimii 8 ani un amplu proces de restructurare si  privatizare.

·          Fabricatia de tractoare si  masini agricole se orienteaza pentru incadrarea in programul national de dezvoltare a agriculturii, respectiv asigurarea necesarului de tractoare si  masini agricole asa cum rezulta din strategia Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si  Padurilor. In acest scop operatorii economici din domeniu urmaresc accentuarea procesului de restructurare si  in unele cazuri de privatizare, pentru adaptarea la cerintele pietei si  pentru cresterea competitivitatii produselor.

 

 2.3. Industria mijloacelor de transport are urmatoarele componente:

 

·          Fabricatia de autoturisme de oras este in totalitate privatizata, cu participarea unor firme internationale de prestigiu: RENAULT si  DAEWOO. Programele de investitii au ca rezultat produse aliniate standardelor internationale realizate pe dotari moderne cu linii specializate in fabricatia caroseriilor si   motoarelor. Cresterea productiei de autoturisme de oras va determina dezvoltarea unei puternice industrii orizontale (accesorii, piese de schimb).

·          Fabricatia de autoturisme de teren necesita asocierea cu un producator extern pentru  redresare.

·          Fabricatia de autovehicole de transport marfa se executa in principal pe baza licentei MAN din 1972, modernizata cu forte proprii. Efortul specialistilor au avut ca rezultat fabricatia unui autocamion de 3,5 tone cu motorizare din productie proprie aliniata standardelor internationale (EURO 2); incepând cu semestrul II 2001 se vor produce  si  motoare EURO 2 pentru sarcini de 8 tone. Pentru sarcini mai mari se asigura motorizare performanta din import (Renault, Navistar, Caterpilar). 

·          Fabricatia de autovehicole de transport pasageri are ca  produs performant autobuzul de transport urban realizat in cooperare cu caroserul De Simon si  echipat cu motorizare MAN-Voight (importuri de 65%). Exista o piata interna destul de mare pentru autobuze, microbuze si  autovehicule speciale, dar este necesar un investitor puternic care sa aduca tehnologie si  eventual posibilitatea facilitatilor de vânzare in leasing catre clienti.

·          Productia de mijloace de transport feroviar se executa in trei societati private, o societate in curs de privatizare (vagoane transport marfa si  automotoare) si  o societate cu capital de stat (vagoane transport calatori). Nivelul tehnic este mediu, dar beneficiind de programe de modernizare, produsele pot avea un nivel de competitivitate ridicat (pentru vagoane de calatori –licenta De Dietrich).

·          Constructiile navale se realizeaza in sase societati comerciale private si  doua societati comerciale cu capital majoritar de stat, având o productie preponderenta pentru export dupa proiectul clientului dar de cele mai multe ori fabricatia limitându-se la executia „coajei“. In majoritate santierele navale au dotari si  organizari ale fabricatiilor comparabile cu cele straine.

Sectorul are multiple oportunitati datorate in primul rând puternicului sector privat, traditiei si  fortei de munca specializate. Are o buna competitivitate la export din prisma raportului calitate – pret cât si asezarea geografica. Posibilitatea realizarii in tara a unor parti componente (constructia metalica, ancore, motoare, echipament electric, etc) ofera posibilitatea dezvoltarii unei industrii orizontale puternice. Unul dintre cele mai mari dezavantaje il constituie productivitatea scazuta si dependenta de imprumuturi bancare pe termen lung si cu dobânda mare.

\

     Având in vedere concurenta puternica de pe piata, perspectivele cererii pe piata interna si externa, precum si  posibilitatile financiare limitate pentru reabilitarea sectorului, se estimeaza ca subsectoarele care vor avea o  evolutie ascendenta in viitor sunt: tractoare si masini agricole; rulmenti; pompe industriale, utilaj petrolier, metalurgic si energetic, turbine hidraulice si cu abur, constructii metalice, autoturisme, iar cele care isi vor mentine nivelul actual sunt  mijloacele de transport feroviar si  motoarele.

 

 3. Industria electrotehnica si  electronica

 

 3.1 Industria de echipamente electrice si  optice

 

·        Industria de echipamente electrice si  optice are un rol deosebit in modernizarea si  introducerea progresului tehnic in toate ramurile economiei. In prezent, in cadrul industriei de echipamente electrice si optice, numarul intreprinderilor active a depasit 3.500, ritmul de aparitie si dezvoltare al intreprinderilor noi fiind mai accentuat in industria electronica, in special in domeniul software-ului si  al serviciilor.  La sfârsitul anului 1999 sectorul privat realiza 90% din cifra de afaceri a domeniului. Ponderea industriei de echipamente electrice si  optice in cadrul industriei prelucratoare românesti este de cca 5% din productie, 5,1% din totalul personalului si peste 8% din export. Resursele pentru functionarea, modernizarea si  dezvoltarea sectorului au fost din ce in ce mai reduse, motiv pentru care  multe intreprinderi din diferitele subsectoare s-au limitat la prestarea de servicii industriale .

·        Analiza realizarilor pe anul 2000 indica o imbunatatire a situatiei exportului acestui sector, care are tendinta de a se consolida in perioada urmatoare. Conform unei aprecieri globale, piata produselor si  serviciilor din industria de echipamente electrice si  optice este estimata la cca 1,5 miliarde EURO, reprezentând cca 0,1% din volumul pietei mondiale. In cadrul acestei piete, piata electronicii tinde sa depaseasca 50% din total si  inregistreaza ritmuri mai accentuate de crestere. Piata mecanicii fine creste intr-un ritm mai lent, iar piata electrotehnicii se restrânge. Pe ansamblu, piata industriei de echipamente electrice si  optice din România a fost in ultimii ani stationara.

·        Exportul reprezinta in prezent cca 30% din totalul productiei sectorului. Ponderea cea mai mare in export o detine industria electrotehnica (45%), industria electronica inregistrând numai in ultima perioada un trend pozitiv.

·        Datorita importantei sectorului, sunt previzibile ritmuri anuale de crestere, in industria de echipamente electrice si optice de cca 6-7% pentru productia industriala si  de cca 10-15% pentru export. Pe subsectoare se prevede o evolutie cu ritmuri diferite, iar cea mai dinamica va fi industria electronica care se estimeaza ca va avea o crestere anuala de cca. 8-9%. Pentru industria electrotehnica se preconizeaza o crestere de 2-3% anual, iar pentru industria de mecanica fina si  aparate de uz casnic: 3-5%.

·        In ceea ce priveste industria masinilor si  aparatelor de uz casnic, o evolutie pozitiva a cunoscut-o productia de frigidere care, urmare privatizarii a parcurs un program de retehnologizare astfel incât acum prin produsele sale ecologice si  care au certificari de calitate, a recâstigat un segment important din piata interna (cca. 60%) si  a inregistrat o evolutie ascendenta a exportului. Vizând celelalte produse din domeniu (masini de spalat, aspiratoare, fiare de calcat, alte aparate electrocasnice) productia este vulnerabila pentru moment datorita competitivitatii scazute, comparativ cu produsele similare ale pietei internationale .

·        Domeniul calculatoarelor si a altor echipamente specifice este acoperit de produse realizate prin asamblare de la marii producatori sau importuri directe. Piata interna este in crestere, dar dinamica nu este suficient de accentuata din cauza puterii de cumparare scazute a cumparatorului român.

·        In fabricatia de masini si  aparate electrice datorita existentei pietei si  a unei bune competitivitati sunt conditii pentru cresterea productiei la: grupuri electrogene; motoare asincrone speciale; alternatoare; transformatoare electrice de putere; conductori si  cabluri electrice; acumulatoare electrice.

·        In productia de emitatoare de radio-televiziune, aparate telefonice si  telegrafice, numai subsectorul telecomunicatii prezinta o perspectiva viabila de dezvoltare, datorita aparitiei unor investitori puternici precum ALCATEL la Timisoara sau INTRACOM si  SIEMENS la Bucuresti (INTRAROM si  EMCOM) care  au permis o dezvoltare importanta a telefoniei digitale in România, concurata in anul 2000 de politica Romtelecom de achizitii de echipamente din Grecia.

·        In privinta productiei de receptoare de televiziune dupa un inceput bun si  o productie semnificativa, la nivelul anului 2000 au aparut scaderi dramatice datorita importurilor, saturarii pietei si  scaderii puterii de cumparare a populatiei, care prefera sa cumpere produse second-hand. Exista suficiente firme pe piata care trebuie sa-si  autoregleze productia mai ales ca sunt  rezultatul asamblarii unor seturi aduse de la marii producatori (Samsung, Daewoo, Sony, Thomson, LG, etc.)

 

 3.2 Tehnologia informatiei

 

·        Sectorul industriei de echipamente electrice si  optice  are o mare importanta in sustinerea dezvoltarii altor sectoare industriale, cu un  aport deosebit prin promovarea si  dezvoltarea “tehnologiilor informationale”. Raportul Aliantei Mondiale pentru Tehnologia Informatiilor si  Servicii considera ca industria mondiala a informatiilor si  telecomunicatiilor este cea mai dinamica ramura economica mondiala.  Rata de crestere medie globala este 8%, in timp ce pentru zona Europei de Est ajunge la 15%. De asemenea apare o schimbare majora in achizitiile de echipamente acestea fiind inlocuite in momentul de fata cu achizitia de aplicatii si  pachete de soft. Cu toate acestea ,, digital divide “ (frontiera digitala) care desparte lumea dezvoltata de lumea mai putin dezvoltata se pare  ca nu se micsoreaza in mod semnificativ.

 

·        Primele 10 tari informatizate din lume reprezinta 80% din piata mondiala in timp ce ultimele tari din lista celor 55 ( România aflându-se  pe locul 48 ) reprezinta la un loc sub 1%. Cheltuielile de software si de echipamente hardware sunt reduse, necesitând cresteri apreciabile. Din punct de vedere al produsului intern brut România cheltuieste doar 1,8%. Din cele 400 milioane PC-uri instalate in intreaga lume in anul 1999, in România au fost instalate 290 mii (0,1%).

·        Toate aceste cifre  arata ca in România dotarea cu calculatoare se afla la un nivel scazut, dar si  ca  este o piata potentiala in dezvoltare. România ocupa o pozitie buna, la mijlocul clasamentului primelor 55 tari, prin procentul de calculatoare legate in retea (60,5% ) .

·        In urmatorii ani se prevede dezvoltarea si  in România a comertului electronic si  afacerilor electronice (e-Business), ca metoda de promovare rapida a produselor si  de largire a pietei de desfacere cu cheltuieli minime. Pentru aceasta este necesara dezvoltarea infrastructurii, cresterea pietei interne pentru IT si  schimbarea mentalitatii.

·        In acest sens vor fi incurajate organizatiile economice de a-si  crea infrastructura pentru afaceri electronice prin :

-       Armonizarea legislativa cu Uniunea Europeana privind securitatea tranzactiilor si  semnatura electronica.

-       Dezvoltarea IMM-urilor prin beneficierea de facilitatile Legii 133/1999, cu modificarile ulterioare.

-       Elaborarea unui program national cu sprijin international pentru construirea unei infrastructuri tip e-Business, crearea de organisme de infrastructura e-commerce, inclusiv protectia tranzactiilor interne si  educare e-commerce, asistenta financiara pentru IMM-uri privind proiecte de e-commerce, asistenta pentru firmele care dezvolta aplicatii e-commerce.

·        Urmeaza a fi adoptate proiectele de legi privind semnatura electronica si  comertul electronic; din acelasi pachet de legi mai face parte si  proiectul de lege privind protectia datelor cu caracter personal in sectorul telecomunicatiilor.

 

 4. Industria chimica si  petrochimica

 

 4.1 Industria de prelucrare a titeiului

 

·        Industria de prelucrare a titeiului din România are o structura complexa, in cadrul sectorului desfasurandu-si  activitatea 5 complexe petrochimice, 5 rafinarii, 3 institute de cercetare, intreprinderi de depozitare si  transport pe conducte si  o serie de societati mici si  mijlocii. In cadrul sectorului functioneaza 47 de societati comerciale, din care 33 sunt infiintate dupa 1990. Din cele 14 societati care erau inainte de 1990 cu capital integral de stat sunt privatizate in prezent 12. In anul 2000 valoarea productiei industriale a acestui sector a reprezentat cca 9,4% din valoarea productiei industriale totale. Valoarea exporturilor realizate cu produse rezultate din prelucrarea titeiului a fost in anul 2000 de 695 mil.USD, ceea ce reprezinta cca 6,7% din totalul exporturilor realizate de industrie.

·        Capacitatea actuala de prelucrare a titeiului este la nivelul minim celui existent in tarile din U.E., iar consumul actual de produse petroliere pe locuitor este in România de cca. 0,5 tone. Este de asteptat un ritm sustinut de marire a cantitatii de titei supusa prelucrarii prin cresterea importului in special din zona Marii Caspice.

·         Prin realizarea modernizarii infrastructurii de productie se asteapta o diminuare a consumurilor proprii ale rafinariilor, imbunatatirea eficientei prelucrarii si  cresterea productivitatii muncii. Cresterea semnificativa a numarului de automobile si  tendinta cresterii ponderii transportului auto, impreuna cu cresterea economica si  a puterii de cumparare va conduce la cresterea consumului intern de benzine si  motorine, deci la cresterea volumului productiei . Aceasta este ceruta si  de necesitatea de realizare a stocurilor minime de siguranta de produse petroliere si de titei, stabilite in vederea alinierii la cerintele U.E. Pentru perioada 2001-2004 se estimeaza o crestere a activitatii sectorului cu un ritm mediu anual de cca 5,8% incepând cu 2001, cantitatea de titei prelucrat crescand in final la cca 14 mil.tone/an.

·         Industria româneasca de prelucrare a titeiului are o buna inzestrare tehnica, un nivel de complexitate foarte mare ( comparabil cu cel al rafinariilor americane, mai mare decât cel al rafinariilor europene sau asiatice), o mare flexibilitate (cele mai noi rafinarii, care reprezinta 80% au o constructie modulara). Rafinariile mai mici, dupa retehnologizare pot opera independent si  isi pot gasi nise pe piata europeana.

·        La imbunatatirea activitatii in acest domeniu operatorii economici, in perioada urmatoare, vor tine seama de necesitatea alinierii la cerintele impuse de acquis-ului comunitar in domeniul combustibililor lichizi, ceea ce presupune:

-          alinierea calitatii produselor petroliere la normele UE prin fabricarea in rafinariile românesti a benzinelor fara plumb si  a celor reformulate, a motorinelor si  a uleiurilor de motor ecologic.

-          reducerea poluarii si reconstructia ecologica prin modernizarea tehnologiilor de fabricatie existenta si  implementarea de noi tehnologii specifice;

-          alinierea la directivele de mediu vizând de exemplu limitarea emisiilor compusilor organici volatili rezultati din depozitarea, transportul si  distributia benzinei de la terminale la statiile de benzina

-          implementarea directivelor referitoare la stocurile de titei si  produse petroliere in vederea prevenirii dificultatilor in aprovizionarea cu titei; dar acestea vor crea probleme majore de finantare. Rezolvarea lor se va face odata cu promovarea unui act normativ de creare si  de gestionare a stocurilor de urgenta incepând cu anul 2002.

 

 4.2. Industria chimica, a fibrelor si  firelor sintetice si  artificiale

 

·        Industria chimica, a fibrelor si  firelor a cunoscut o dezvoltare importanta si  beneficiaza in prezent de o piata interna relativ stabila in diferite sectoare ale economiei: agricultura (pentru ingrasaminte si  pesticide); industria textila (pentru fire si  fibre), a materialelor de constructii s.a. (pentru vopsele, solventi, sode, acizi, lianti etc.); sanatate (pentru medicamente, produse farmaceutice). Industria chimica utilizeaza importante surse de materii prime indigene: gaze naturale, materii prime petrochimice, sare etc.

·        In cadrul subsectoarelor industriei chimice si  a fibrelor si  firelor sintetice si  artificiale functioneaza in prezent 1.953 societati comerciale din care 79 sunt infiintate inainte de 1990, iar 1.774 in ultimii 10 ani. Majoritatea intreprinderilor din cadrul acestor sectoare sunt privatizate: 53%din intreprinderile existente inainte de 1990 (42 de intreprinderi) si toate unitatile nou infiintate (1.774 societati). La cele 27 de intreprinderi la care statul este actionar majoritar actiunea de privatizare continua.

·        Valoarea productiei industriale din industria chimica si  a fibrelor si  firelor sintetice si  artificiale in anul 2000 reprezenta 6,7%  din valoarea totala a productiei industriale. Valoarea totala a exporturilor realizate in anul 2000 in aceste subsectoare este de cca 620 mil.USD, reprezentând 6,4% din totalul exporturilor realizate de industrie. Pentru asigurarea cererii interne s-a importat in anul 2000, un volum considerabil de produse specifice sectorului in valoare de: 1.237 mil.USD, reprezentând cca 10% din totalul importurilor realizate in industrie.

·        In momentul de fata se estimeaza ca in perioada urmatoare operatorii economici din domeniul petrochimiei, (platforme integrate in general cu marile rafinarii) isi vor relansa fabricatiile de produse aromatice. Aceasta relansare este strâns legata de obligatiile ce decurg din armonizarea cu legislatia europeana in privinta calitatii benzinelor si  motorinelor si  care impun adâncirea gradului de rafinare. De asemenea prin relansarea fabricatiilor de produse petrochimice se vor revigora si  alte sectoare ale industriei chimice, in special cel de fire si  fibre sintetice.

·         In domeniul ingrasamintelor chimice - domeniu privatizat in proportie de 80%-  exista un mare potential de crestere a livrarilor atât pe piata interna cât si  pe cea externa . O problema a sectorului o constituie vulnerabilitatea la pretul gazului metan, trebuind sa faca fata pe piata cu concurenti care dispun de materie prima la preturi foarte mici sau subventionate.

·         In domeniul produselor anorganice, care prin valoarea mare a exporturilor este un factor important in balanta de import-export a sectorului, prin efortul investitional pe care l-au realizat SC OLTCHIM SA Rm.Valcea si  SC CHIMCOMPLEX SA Borzesti, s-a ajuns la performante tehnologice de nivel mondial in domeniul electrolizei saramurii de sodiu. Retehnologizarile facute la instalatiile de electroliza saramurii de sodiu au redus consumul de energie electrica cu 30%, determinând astfel scaderea preturilor de cost si  cresterea productivitatii muncii.

·         In domeniul medicamentelor o singura societate comerciala a ramas neprivatizata si  existând o buna piata de desfacere, a rezultat un sector viabil.   Pentru ridicarea nivelului tehnologic si  cresterea eficientei economice in acest sector cu grad inalt de prelucrare operatorii economici continua sa promoveze tehnologii noi, care pot fi realizate de investitori privati pe platformele existente sau pe platforme noi. Industria farmaceutica româneasca acopera 50% din consumul intern si  are un mare potential de dezvoltare. Companiile au nevoie de investitii pentru a putea a satisface normele GMP (good manufactring procedures) care sa le permita cresterea productiei si a exporturilor, in special catre tarile UE. Exista mari oportunitati pentru producerea de produse farmaceutice din plante , folosind traditia locala si  materiile prime existente.

·         Restul domeniului de chimie fina cuprinzând lacuri, vopsele, coloranti, pigmenti, detergenti, cosmetice este aproape in intregime privat. In afara fostelor societati comerciale cu capital de stat s-au infiintat in ultimii ani foarte multe intreprinderi private mici si  mijlocii. Consumul de vopsea industriala este scazut; potentialul pietei este de 5-10 ori mai mare. De asemenea consumul intern de detergenti si  cosmetice este inca scazut, sub media pe tarile Uniunii Europene, de unde rezulta o piata cu bune perspective de crestere. Exista in acest sector un numar mare de IMM cu un mare grad de flexibilitate si  adaptabilitate la cerintele pietei.

·         In domeniul firelor si  fibrelor sintetice procesul de privatizare este foarte intârziat, acest fapt punându-si  amprenta asupra performantelor acestui sector. Prin relansarea sectorului de petrochimie, furnizorul materiilor prime de baza pentru firele si  fibrele sintetice, se asteapta la o revigorare a acestui sector dar numai in conditiile definitivarii procesului de privatizare.

 

 4.3. Industria prelucrarii cauciucului si  maselor plastice

 

·        In industria de prelucrare a cauciucului si  maselor plastice functioneaza in prezent 2.742 societati comerciale, din care in prezent 32 sunt infiintate inainte de 1990. Din cele 32 de intreprinderi existente inainte de 1990, au fost privatizate 29 (90,6%),  celelalte 3 neprivatizate având peste 40% capital de stat.

·        Valoarea productiei industriale pentru industria de prelucrare a cauciucului si  maselor plastice in anul 2000 reprezinta 1,6% din valoarea productiei industriale totale. Valoarea totala a exporturilor subsectorului in anul 2000 este de 89,5 mil.USD, ceea ce reprezinta sub 1% din totalul exporturilor pe industrie. Valoarea totala a importurilor pentru acelasi an este de 409 mil.USD, reprezentând 3,3% din totalul importurilor pe industrie.

 

·        Evolutia industriei de prelucrare a cauciucului si  maselor plastice a prezentat un trend descrescator, productia la principalele produse reprezentând in anul 2000 fata de anul 1989: 37% la anvelope ATA; 68% la articole tehnice din cauciuc; 34% la produse prelucrate din mase plastice.

·        Perspectivele subsectorului sunt legate de situatiile specifice din fiecare domeniu de activitate. Domeniul prelucrarii cauciucului este privatizat in intregime. Având in vedere  piata interna limitata, fara posibilitati prea mari de extindere datorita dependentei de alte sectoare ale industriei care sunt si  ele in stagnare sau chiar in regres, este necesara cresterea exportului. Pentru ca produsele sa fie competitive pe piata interna, este necesara asigurarea unei calitati ridicate  si  costuri reduse. Acestea se pot obtine  prin utilizarea de materii prime indigene si  prin asigurarea de surse independente de alimentare cu energie termica tehnologica care au randamente mai mari si  costuri mai scazute, fata de sursele de alimentare din conductele magistrale ale termocentralelor sau ale centralelor termice de zona. In plus, prin relansarea industriei petrochimice vor fi obtinute materiile prime necesare productiei de prelucrate din cauciuc care in acest moment sunt deficitare si  se aprovizioneaza in principal din import (cauciucuri sintetice, negru de fum, plastifianti).

·         Domeniul prelucrarii maselor plastice este aproape integral privatizat.  Capacitatile existente in sector sunt subutilizate in proportie de 50%.  Relansarea industriei petrochimice va asigura furnizarea unui volum ridicat de materii prime indigene. Sectorul are un mare potential de dezvoltare, vizând cererea pietei interne de conducte pentru realizarea infrastructurii de transport titei si  gaze naturale , conducte de apa (trebuie inlocuite in foarte multe zone ), produse pentru impachetat, cât si  articole din cauciuc si  mase plastice pentru industria de automobile.

 

 5. Industria de textile – confectii si  industria  pielariei - incaltamintei

 

 5.1 Sectorul textile-confectii

·        Sectorul de textile-confectii este unul dintre sectoarele dinamice ale industriei românesti, cu prioritate cea de confectii,  care a reusit sa-si  pastreze in mare masura un grad inalt de competitivitate, ceea ce a facut ca produsele românesti sa reprezinte 4,4% din importul Uniunii Europene (in principal in Germania si  Italia). Exportul sectorului a reprezentat in anul 2000 aproximativ 25% din exportul total realizat pe economie iar importul 16,9% din total import, determinând o balanta pozitiva si  deci posibilitatea sectorului de a-si  sustine importurile proprii. Productia ramurii textile-confectii realizata in anul 2000  a reprezentat 5,9% din productia industriei nationale. Numarului de angajati in acest sector reprezinta 17,5% din total personal angajat in industrie. Din punctul de vedere al structurii proprietatii, 86% din totalul societatilor comerciale din sector sunt privatizate, din care 83% in subsectorul textile si  98,5% in subsectorul confectii.

·        In ceea ce priveste competitivitatea, exista diferente intre subsectoare. Produsele din domeniile confectii textile si  ciorapi sunt competitive pe piata mondiala si  agreate de UE, productia de tricotaje are cca. 75% din produse competitive, mai ales cele din bumbac, lâna si  matase cu grad de complexitate mare de prelucrare, iar productia de tesaturi din lâna si  tricotaje din matase pentru imbracaminte are peste 80% din produse competitive. O competitivitate mai redusa o prezinta productia de tesaturi din bumbac (peste 40%) si   tesaturile tip matase pentru imbracaminte (55%).

·        Obiectivul principal al sectorului il constituie restructurarea si  dezvoltarea in vederea cresterii competitivitatii, cu costuri materiale si  sociale minime si  eficienta maxima. Principalele actiuni care vor conduce la realizarea acestui obiectiv sunt:

-       Restructurarea, modernizarea si  redimensionarea capacitatilor din filaturile de bumbac, lâna, in si  cânepa, a tesatoriilor si  finisajelor textile si  a capacitatilor de tricotare. Investitiile necesare pentru realizarea acestor obiective sunt importante si  vor trebui sa fie directionate pentru a asigura un lant optim de fabricatie pe orizontala (filaturi-tesatorii-finisaje). Fondurile pentru  investitii se vor obtine in proportie de minim 10% din fonduri proprii, restul din surse atrase. Se va actiona de asemenea pentru reducerea capacitatilor de productie actuale si  concentrarea pe cele potential viabile, determinând astfel cresterea gradului de utilizare a capacitatilor de productie de la 36% in anul 2000 la 80% in 2004 pentru filaturi, si  de la 41% in anul 2000 la 70% in 2004 pentru tesatorii si  finisaje.

-       Dezvoltarea capacitatilor de productie din confectii datorita competitivitatii subsectorului. Aceasta se va realiza cu surse proprii ale societatilor comerciale de profil, in majoritate private.

-       Retehnologizarea fabricatiei si  reducerea consumurilor materiale si  energetice .

-       Continuarea privatizarii .

-       Stimularea activitatii de cercetare- proiectare-creatie uzinala.

-       Sprijinirea IMM-urilor prin crearea unui sistem de ofertare flexibil si  operational si  a unui sistem de informare tehnica si  legislativa.

·        Sectorul de textile-confectii  este o componenta a economiei nationale generatoare de aport valutar, de dezvoltare regionala echilibrata, de stabilitate sociala si  un mediu propice afirmarii initiativei particulare.

Se poate afirma ca sectorul textile confectii are capabilitatea de a se dezvolta in continuare. Subsectoarele de fabricatie sunt potential profitabile, existând o serie de avantaje competitive, din care se evidentiaza :

-       un potential agricol ridicat care poate oferi o parte a materiei prime (lâna si  fibre liberiene) si  un sector industrial destul de  dezvoltat care ofera materii prime pentru industria textila (fire si  fibre sintetice);

-       existenta unor capacitati de productie insemnate care pot fi modernizate cu un efort investitional redus;

-       forta de munca bine instruita si  care se poate adapta usor schimbarilor tehnologice prin intermediul unor cursuri de instruire,  la un cost scazut;

-       traditie indelungata ca producator si  furnizor de produse textile pe pietele externe, având in vedere si  apropierea de marile piete (Europa de vest si  CSI);

-       existenta premiselor pentru o concurenta reala intrucât nu exista o  situatie de monopol pe piata textilelor .

·         Dezvoltarea activitatii economice va fi diferentiata in perioada 2001-2004, pe subsectoarele componente ale sectorului astfel:

-       subsectoarele producatoare de confectii, tricotaje si  ciorapi vor cunoaste ritmuri mai mare de crestere (8,1%) ;

-       subsectoarele producatoare de fire si  tesaturi vor cunoaste ritmuri mai mici de crestere (3%) ca urmare a unor actiuni de restructurare si  redimensionare a capacitatilor la nivelul necesitatilor de consum.

 

·         In ceea ce priveste armonizarea legislativa cu cea a UE aceasta este deja realizata .

 

 5.2 Sectorul pielarie -incaltaminte

 

·         Sectorul pielarie – incaltaminte este un sector important ale industriei românesti, care a reusit sa-si  pastreze in mare masura un grad inalt de competitivitate. Exportul sectorului a reprezentat in anul 2000 aproximativ 9% din exportul total realizat pe economie si  a fost indreptat cu precadere catre tarile Uniunii Europene (88%), iar importul a reprezentat 5% din total import, determinând o balanta pozitiva si  deci posibilitatea sectorului de a-si  sustine importurile proprii. Productia sectorului realizata in anul 2000  a reprezentat cca. 1% din productia industriei nationale. Numarului de angajati in acest sector reprezinta 3,9% din total personal angajat in industrie. Din punctul de vedere al structurii proprietatii, 94,2% din totalul societatilor comerciale din sector sunt privatizate.

·         In ceea ce priveste competitivitatea produselor realizate in sectorul pielarie- incaltaminte (sub raport calitate-pret), exista diferente intre diferitele subsectoare. Produsele din domeniul prelucrarii pieilor intre 40 si  70%, talpile din cauciuc, PVC si  termoplastic au o gama redusa de sortimente si  culori si  sunt relativ putin competitive (25%), dar incaltamintea cu fete din piele naturala este competitiva pe piata mondiala si  agreata de Uniunea Europeana, iar cea cu fete de inlocuitori este competitiva ca executie dar concurata puternic ca pret de produse similare din Asia de Sud-est. In ceea ce priveste confectiile din piele, blana si  inlocuitori 50% din productie este de mare competitivitate si   de buna calitate , la fel manusile din piele si  marochinaria din piele. Marochinaria din inlocuitori este competitiva in proportie de 50% dar este puternic concurata ca pret, design si  diversitate de produsele similare din Asia de Sud-Est.

·         Obiectivul principal al sectorului pielarie-incaltaminte il constituie restructurarea si  dezvoltarea in vederea cresterii competitivitatii, cu costuri materiale si  sociale minime si  eficienta maxima. Principalele actiuni care vor conduce la realizarea acestui obiectiv sunt asemanatoare cu cele  care vor trebui intreprinse in sectorul textil, existând insa si  actiuni specifice:

-       Restructurarea, retehnologizarea si  redimensionarea capacitatilor din subsectoarele primare, tabacarii, componente pentru incaltaminte, accesorii, inlocuitori de piele;

-       Restructurarea, modernizarea si  redimensionarea tabacariilor pentru cresterea competitivitatii pieilor finite si  pentru reducerea poluarii solului, apelor si  aerului.

-       Reducerea capacitatilor de productie in tabacarii determinând astfel cresterea gradului de utilizare a capacitatilor de productie de la 46,5% in anul 2000 la 77% in 2004 ;

·         Subsectoarele de fabricatie din acest sector sunt potential profitabile, existând avantaje competitive similare celor din sectorul textile-confectii din care cea mai importanta este existenta unui potential agricol ridicat, care poate oferi o mare parte a pieilor necesare sectorului .

·         Principalele directii pentru dezvoltarea sectorului sunt si  ele similare celor din industria textila, cu o atentie speciala acordata protectiei mediului prin retehnologizarea tabacariilor si  inchiderea acelora puternic poluante si fara persepective de viabilitate. De asemenea este necesara reorientarea catre obtinerea de piei prelucrate de o calitate superioara.

·         Dezvoltarea activitatii economice in sector va fi diferentiata in perioada 2001-2004, pe subsectoarele componente astfel:

-       subsectoarele producatoare de incaltaminte, confectii piele si  marochinarie vor cunoaste ritmuri mari de crestere (9%);

-       subsectorul primar producator de semifabricate si  piei finite va cunoaste, ca urmare a unor actiuni de restructurare si  redimensionare a capacitatilor la nivelul necesitatilor de consum, ritmuri de crestere de 10-18%.

 

 6. Industria lemnului 

 

 6.1 Industria de exploatare si  prelucrare a lemnului  (exclusiv productia de mobila)

 

·        Bazata pe importantul fond forestier al tarii (6,3 milioane hectare de padure), industria de exploatare si  prelucrare a lemnului a cunoscut o dezvoltare importanta. Dupa anul 1990, când exploatarea padurilor din România s-a inscris in metodologia europeana de calcul a volumului maxim anual permis pentru recoltare, masa lemnoasa exploatata s-a redus determinând declinul productiei industriale a sectorului.

·        Totusi in ultimii ani, o  evolutie ascendenta au avut-o productiile de cherestea (108% in anul 2000 fata de de 1989) si  parchet (109% in anul 2000 fata de 1989). Au crescut exporturile la: busteni; cherestea si panouri din lemn masiv. Cresterea exportului de busteni si  cherestea, produse cu valoare adaugata scazuta, a contribuit la scaderea eficientei exportului intreprinderilor din sector.

·        In cadrul sectorului isi desfasoara activitatea cca. 4012 intreprinderi, din care 70 infiintate inainte de anul 1989. Sectorul este privatizat in proportie de 99,8% (numai 9 de societati comerciale din cadrul sectorului mai detin capital majoritar de stat). Numarul de salariati din cadrul sectorului, a scazut la 67000 persoane in 2000, odata cu reducerea activitatilor de exploatare si  de prelucrare a lemnului. Industria de prelucrare a lemnului are o pondere importanta in cadrul economiei nationale realizând in anul 2000 un nivel de 2,4% din volumul productiei industriale si  5,7% din volumul total al exportului. In acest sector industrial lucreaza 3,4% in numarul salariatilor din industrie.

·        Tinând seama de importantele avantaje pe care le detin intreprinderile din acest sector industrial (resurse indigene de materii prime regenerabile; amplasarea pe intreg teritoriul tarii; forta de munca bine calificata etc.), precum si  de evolutia prognozata a cererii interne si  externe, se estimeaza ca industria de prelucrare a lemnului va continua sa se dezvolte.

·        Sunt asteptate cresteri substantiale de productie si  importante cresteri ale exportului. (198,6% pentru placaj; 130% la panel; cca. 330% la PAL; 135% la PFL + MDF; 121,4 la parchet; 117% la panouri din lemn masiv).

·        Dezvoltarea viitoare a sectorului va fi realizata printr-o politica sectoriala care sa puna in valoare avantajele competitive ale intreprinderilor. Se va urmari cu prioritate valorificarea superioara a resurselor forestiere corelata cu protejarea mediului inconjurator.

 

 6.2 Industria mobilei si  a altor produse din lemn

 

·        Activitatile din acest sector sunt caracterizate prin ponderea de peste 90% care o reprezinta productia de mobila, si  alte produse finite din lemn: instrumente muzicale, articole de sport, jucarii din lemn, creioane, chibrituri, s.a. s-au dezvoltat pe baza materiei prime indigene (diferite esente de lemn) a fortei de munca calificate in acest domeniu si  au fost sustinute de cererea interna si  externa.

·        In anul 2000 productia de mobila a reprezentat 90% din cea a anului 1989. Volumul exportului, in acelasi an a fost de 441 milioane USD, reprezentând cca. 95% din realizarile anului 1989. In cadrul sectorului isi desfasoara activitatea un numar de 2679 intreprinderi din care 2565 sunt IMM, infiintate in marea lor majoritate dupa anul 1990. Industria mobilei si  a altor produse finite din lemn a avut in anul 2000 o pondere importanta in cadrul economiei si  industriei: 2,1% din volumul productiei industriale; 4,4% din volumul total al exportului; 4,9% din numarul salariatilor din industrie.

·        In perspectiva anilor 2001 – 2004, pentru productia si  exportul de mobilier se preconizeaza cresteri anuale de 6-7%. De asemenea, se estimeaza o crestere a numarului de personal din acest domeniu de la 97.000 in anul 2001, la cca. 100.000 in anul 2004.

·        In perspectiva se preconizeaza ca in industria lemnului activitatile de productie se vor orienta spre cele competitive si eficiente. Se estimeaza dezvoltarea urmatoarelor domenii:

-          Industria de mobilier din lemn si  in special de mobilier pentru birotica, mobilier hotelier si  pentru comert;

-          Componente semifabricate pentru mobila;

-          Produsele superior prelucrate (instrumente muzicale, articole de sport, jucarii din lemn, articole de uz gospodaresc etc.);

-          Activitatile care valorifica lemnul de mici dimensiuni;

-          Articolele de feronerie pentru mobila

Aceasta orientare este posibila având in vedere ca: România dispune de resurse lemnoase regenerabile diversificate, in cantitati mari, de calitate buna; exista experienta si  traditie in domeniu,  prin produsele mai sus prezentate se valorifica superior masa lemnoasa (cca 1000 USD/mc), produsele fiind competitive pe piata autohtona si  internationala au asigurata desfacerea (peste 70% la export),  produsele inglobeaza multa creatie si  manopera pe care le valorifica superior.  Principala problema care trebuie rezolvata este necesitatea dezvoltarii in tara a unei scoli de design pentru mobilier. Trebuiesc imbunatatite tehnologiile care sa permita folosirea altor materiale cum ar fi plasticul si  vinilinul pentru acoperirea lemului pentru mobilierul de bucatarie si  cel de birou.

Se estimeaza ca se va mentine nivelul actual al productiei la urmatoarele produse : cherestea, placaje, panel, furnire, constructii din lemn. Mentinerea nivelului de productie este sustinuta de urmatoarele argumente:

¨      produsele valorifica la nivel mediu materialul lemnos si  nu se recomanda dezvoltarea unor capacitati excedentare de productie;

¨      nivelul actual de productie trebuie mentinut in vederea asigurarii strictului necesar de prefabricate pentru mobila;

 

 6.3 Industria de celuloza si  hârtie

·        Acest domeniu s-a dezvoltat in România pe baza materiilor prime regenerabile (lemnul) si  a celor reciclabile (maculatura) existente in tara.  Are o traditie de peste 100 de ani si  cuprinde in prezent 28 de intreprinderi mari si  peste 100 de intreprinderi mici si  mijlocii cu activitate in special in domeniul realizarii de confectii din hârtii si  cartoane, iar gradul de privatizare este de cca 80%.

·        In perioada 1989-2000 industria de celuloza si  hârtie a trecut prin restructurari majore, fiind oprite definitiv o serie de capacitati de productie neperformante, ce insumeaza cca 46% din capacitatile de productie a materialelor fibroase si  cca 17% din instalatiile de produs hârtii si  cartoane.

·        Numarul de personal s-a redus la cca 46,5% fata de 1989 in anul 2000 (cca 20000 salariati). Productia in anul 2000 fata de 1989 se situeaza la nivelul de: 44,5% la material fibros; 47,6% la hârtii si  cartoane; 42,7% la confectii din hârtie si  cartoane. Exportul de hârtii si  cartoane, in anul 2000 este mai mare cu cca 38,5%, iar importul de hârtii si  cartoane a depasit in anul 2000 de cca 10 ori cantitatea importata in 1989. In prezent industria de celuloza si  hârtie are o pondere de 1,2% in productia industriala totala si  0,7% in exportul total.

·        Pentru viitor, evolutia industriei de celuloza si  hârtie va depinde de modul in care vor fi puse in valoare avantajele competitive pe care le detine (surse de materii prime, forta de munca calificata, traditie). Exista un mare potential de piata interna, datorita nivelului relativ  scazut al consumului de hârtie de 15 kg/locuitor fata de 48 kg/locuitor in UE. Problemele ce trebuiesc rezolvate tin de necesitatea modernizarii echipamentelor si  tehnologiilor si  de reducerea poluarii solului, apei si  aerului.

·         Luând in consideratie competitivitatea unor produse, experienta si  abilitatile tehnice, piata reala in special in regiunea Balcanilor, se estimeaza ca au perspective de dezvoltare fabricatiile de : hârtie de scris tipar; hârtii si  cartoane speciale (calandrate si  cretate); carton duplex si  ondulat; articole higienico-sanitare; confectii papetare; celuloza papetara; semiceluloza si  pasta mecanica la strictul necesar pentru realizarea produselor amintite, pentru ca:

-                                 produsele sunt competitive si  nu acopera necesarul economiei nationale;

-                                 exista experienta si  abilitati tehnice in domeniu;

-                                 exista perspective reale de export in regiunea Balcanica.

    Isi mentin nivelul productiei fabricatiile de  hârtie de ziar si  de ambalaj. Aceasta evolutie este determinata de: insuficienta resurselor de masa lemnoasa pentru celuloza si  gradul redus de valorificare al lemnului (100 USD/mc).

Pentru realizarea unor salturi tehnologice importante este necesar importul unor tehnologii sau crearea unor societati mixte cu aport de capital strain in natura sub forma de dotari tehnice.

 

   Industria materialelor de constructii, a sticlei si  a ceramicii de uz gospodaresc

 

  1 Industria materialelor de constructii

 

·        Industria materialelor de constructii a cunoscut, inainte de 1989, o dezvoltare importanta bazata pe resursele de materii prime indigene si  pentru sustinerea activitatilor din constructii. In prezent, sectorul detine o pondere in productia industriala de 2,1%. La inceputul anului 2000 in cadrul sectorului isi desfasurau activitatea peste 900 intreprinderi, din care 106 mijlocii si  mari, restul, intreprinderi mici. Peste 90% din capitalul social al societatilor din sector erau privatizate la sfârsitul anului 2000.

·        Datorita declinului economic din domeniul constructiilor in special, industria materialelor de constructii a avut o evolutie descendenta. A scazut in mod drastic productia la principalele produse. Indicii productiilor inregistrate in anul 2000 fata de 1989 au fost: 53% la ciment; 45% la var; 69% la ipsos; 61% la caramizi ceramice. Numarul de personal din cadrul sectorului s-a redus de la cca. 89000 salariati in anul 1989, la 41000 salariati in anul 2000 (46%).

·        Bazat pe avantajele competitive ce le detine: materii prime indigene, personal calificat, traditie in domeniu s.a., sectorul a cunoscut un anumit reviriment, in anul 2000 când nivelul productiei la unele produse a depasit nivelul anului 1989: 160% la obiecte sanitare, 166% la placi pentru pereti si  pardoseli.

·        Industria de ciment este practic total privatizata si  s-au facut importante investitii in sector, ceea ce a condus la cresterea productivitatii muncii si  a exportului. In viitor industria materialelor de constructii are bune perspective de dezvoltare pentru a sustine cererea prognozata a altor sectoare (constructii, infrastructura), si  pentru a satisface piata interna si  cererile la export.

 

  2 Industria sticlei si  a ceramicii de uz gospodaresc

 

·        Acest sector industrial cuprinde fabricarea, prelucrarea si  fasonarea sticlei plane, fabricarea articolelor din sticla, a fibrelor de sticla, a sticlei tehnice, precum si  fabricarea articolelor ceramice pentru uz gospodaresc si  ornamental.

 

·        Aceste subsectoare, desi sunt energointensive, s-au dezvoltat pe baza resurselor de materii prime existente in tara, a fortei de munca calificate si  a traditiei in acest domeniu. In ultimii ani, capacitatile de productie mai putin performante au fost oprite, fiind mentinute in functiune cele viabile si  care realizeaza produse care sunt cerute pe piata interna si  la export.

·        Datorita scaderii cererii pe piata interna, schimbarii volumului si  structurii cererii pentru export, acest sector industrial s-a restructurat, iar productiile s-au redus la majoritatea produselor. Cu toate acestea s-au inregistrat si  evolutii favorabile, astfel la unele grupe de produse indicii productiei au prezentat valori crescatoare cum sunt la fire de sticla si ceramica de uz gospodaresc. Exportul a crescut in anul 2000 cu cca. 36% fata de anul 1989 iar numarul de personal a inregistrat o reducere de 28% (37 mii pers.).

·        In prezent, in cadrul sectorului isi desfasoara activitatea cca. 310 intreprinderi, din care 44 provin din fostele intreprinderi de stat, iar 266 sunt infiintate dupa 1990 si  sunt IMM-uri.

·        In industria de sticlarie si  ceramica se produc in prezent peste 45000 produse (modele si  décorari) pe an, gradul de satisfacere a pietei interne fiind de 80% la produsele din sticla si  90% la produsele din ceramica fina.

·        Tinând seama de avantajele competitive ale majoritatii intreprinderilor din cadrul sectorului si  de competitivitatea unor produse la intern si  la export, se estimeaza pentru perioada 2001-2004 cresterea productiei la unele grupe de produse (in special cele cu valoare adaugata mare) si  marirea vânzarilor la export.

Pentru intregul sector al industriei materialelor de constructii, a sticlei si  ceramicii de uz gospodaresc se estimeaza dezvoltarea subsectoarelor: sticlarie si  ceramica de uz gospodaresc si  decorativa; sticlarie de ambalaj superusoara, sticla plana (geam float) si  prelucrarea acesteia, obiecte sanitare din portelan, produsele din gips-carton, cimenturi superioare, placi ceramice pentru pereti si  pardoseli. Cresterea este posibila având in vedere: existenta abilitatilor tehnice si  de indemânare; produsele fiind competitive au desfacerea asigurata cu perspective de crestere a cererii pe piata  externa, desi energointensive, procesele de productie sunt eficiente economic (rata anuala a rentabilitatii variaza intre 10 si  35%), iar  accesul la resursele de materii prime este facil.  Mentinerea actualului nivel de productie este de asteptat in urmatoarele subsectoare: ceramica bruta de constructii (caramizi si  tigle); materii hidro si  termoizolatoare; productia de BCA; productia de cimenturi inferioare, productia de prefabricate din beton. Aceasta previziune este sustinuta de faptul ca unele produse sunt competitive numai pe piata interna, altele sunt inlocuite cu produse noi, iar cele mai multe se produc la limita inferioara a rentabilitatii.

 

 8 Industria de aparare

 

·        Industria de aparare are un caracter strategic determinat de contributia la securitatea tarii si de deosebita importanta pentru intrarea României in NATO si pentru economie (cu rol în export si ca stimulent pentru inovare tehnologica) precum si ca suport pentru cresterea credibilitatii politicii externe.

·        Agentii economici din industria de aparare au o structura de productie mixta, respectiv militara si civila. Aceasta este justificata din rationamente de sustinere reciproca a sectoarelor de productie.

·        Ponderea productiei militare în total productie realizata în industria de aparare a scazut de la de la 45%, în anul 1989, la aproximativ 4,1%, în anul 2000.

·        Structura agentilor economici cu capacitati de productie de aparare în anul 2000 se prezinta astfel:

-         Dupa natura capitalului: 71,9% apartine sectorului mixt (stat si privat) si 28,1% sectorului de stat;

-         Dupa forma juridica: 82,8% cu personalitate juridica, iar 17,2% sucursale orientate pe componente exclusiv militare, fara personalitate juridica .

·        Politica industriei de aparare  vizeaza realizarea urmatoarelor obiective strategice:

-         stabilirea capacitatilor militare de care sa dispuna industria de aparare;

-         profilarea rationala a fabricatiei, pe categorii si tipuri de produse militare, în functie de cererile beneficiarilor interni si externi ;

-         modernizarea capacitatilor de productie prin implementarea unui program investitional agresiv care sa vizeze:

¨      înlocuirea vechiilor linii de fabricatie, uzate tehnic si moral, cu altele performante, caracterizate prin înalta productivitate si consumuri de materiale reduse;

¨      redimensionarea spatiilor de productie si concentrarea activitatilor în spatiile necesare  asigurarii continuitatii fluxurilor tehnologice;

¨      achizitionarea, în sistem offset, a unor utilaje multifunctionale care sa permita largirea gamei de produse cu desfacere asigurata ;

¨      informatizarea proceselor de productie, desfacere, decizie.

-         diversificarea portofoliului de clienti externi prin practicarea unei politici active de marketing, constând în:

¨      informarea larga a potentialilor cumparatori asupra produselor realizate de agentii economici;

¨      deschiderea de noi piete de desfacere a produselor militare;

¨      participarea la crearea unei piete europene de armament.

-         privatizarea etapizata a infrastructurii productiei de aparare.

-         stabilirea de parteneriate economice cu firmele cele mai performante din tarile membre NATO;

-         crearea unui cadru juridic care sa permita guvernului o mai buna utilizare a directiilor strategiei de actiune în domeniu;

-         stabilizarea productiei (de aparare si civile) si folosirea eficienta a fortei de munca;

-         crearea unui context favorabil ajustarii structurale a productiei de aparare;

-         cresterea exporturilor prin participarea la licitatii internationale, în conditii de competitivitate cu firmele din alte tari.

 

 9. Industria alimentara

 

·        In prezent, in industria alimentara isi desfasoara activitatea peste 35200 de agenti economici, ponderea detinând-o sectorul privat, care reprezinta cca. 99% din total, iar pe subsectoare industriale, cea mai mare pondere, in ordine descrescatoare, se regaseste in domeniul de morarit si  panificatie, carne si  produse din carne, bauturi alcoolice, lapte si  produse lactate, prestari de servicii, ape carbogazoase si  alte bauturi, conserve din legume si  fructe si  bauturi racoritoare, uleiuri si  grasimi vegetale, zahar si  produse zaharoase, peste si  produse piscicole.

·        Capacitatile de productie in domeniul industriei alimentare au crescut, odata cu marirea numarului agentilor economici, astfel incât pe subsectoare acestea sunt in masura sa asigure atât necesarul de consum intern, cât si  disponibilitati pentru export. Peste 60% din capacitatile de productie sunt modernizate, iar din acestea 80% sunt unitati care pot  realiza produse competitive pentru export. Din cele 440 de unitati de industrie alimentara cu capital majoritar de stat existente la nivelul anului 1993, au fost privatizate pâna la finele anului 2000 un numar de 287, iar 48 se afla in reorganizare juridica si  faliment.

·        Se remarca o specializare a acestor capacitati pe un singur produs sau pe o grupa de produse, ceea ce conduce la cresterea nivelului de competitivitate. Aceasta se manifesta mai pregnant in domeniul de morarit si  panificatie, ulei, zahar, bere si  vin, lapte si  produse lactate. Productiile realizate in industria alimentara reprezinta cca 12,7% din volumul total al productiei industriale.

·        Pentru toate produsele sau grupele de produse din industria alimentara au fost elaborate si  aprobate standarde profesionale. De asemenea au fost adoptate ca standarde române 33 de standarde europene si  77 standarde internationale, pentru metode de analiza si  parametri de calitate ai produselor alimentare si  au fost revizuite alte numeroase standarde române in domeniu.

·        Pe termen mediu obiectivul principal este cresterea in continuare a competitivitatii industriei alimentare si  alinierea in totalitate la reglementarile in domeniu ale Uniunii Europene.