Informaţii generale referitoare la Fonduri UE

 

Finanţări pentru zonele rurale

 

În conformitate cu ultimele reglementări ale Uniunii Europene, zonele rurale beneficiază de o sursă consistentă de finanţare pentru perioada 2007-2013, României fiindu-i alocate cca. 8,2 miliarde Euro prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale reprezintă organul administraţiei publice centrale în structura căruia funcţionează Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AM PNDR), organism responsabil cu programarea tehnică şi financiară a măsurilor de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013. În coordonarea AM PNDR au fost elaborate documentele programatice specifice perioadei 2007-2013, respectiv: Planul Naţional Strategic (PNS) şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

În Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 (document aflat pe site-ul MAPDR la adresa: www.mapam.ro, secţiunea „Dezvoltare Rurală – Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală”) sunt prevăzute şi măsurile eligibile care fac obiectul investiţiilor în mediul rural. La acest nivel de abordare, în cadrul Axei III din PNDR (pag. 77), există măsura: Sprijin pentru diversificarea către activităţi non-agricole şi crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi

 

Suma alocată României pentru anul 2007 de la bugetul UE

 

Suma alocată pentru anul 2007 de la bugetul UE este de 1 335 023 856 Euro. Menţionăm ca acesta suma este disponibilă pentru România până la sfârşitul anului 2010.Pentru pregătirea proiectelor s-au consumat până acum sume importante din Phare, Ispa şi de la bugetul de stat. Pentru următoarele pachete de proiecte, pot fi folosite sume din Programele Operaţionale, însă acestea nu au o alocare predeterminată, ci în funcţie de necesităţile de acoperire cu proiecte a diverselor componente ale Programului Operaţional respectiv.

 

Contribuţia României la bugetul UE

 

Suma estimată a fi pusă la dispoziţia Comisiei Europene în luna august a.c-, reprezentând contribuţia României la bugetul UE, este de 303,8 milioane lei

Din această sumă, la data de 1 august a.c, se va vira în contul Comisiei suma de 249,8 milioane lei, reprezentând contribuţii din resursa TVA, din resursa VNB si pentru corecţia/rabatul acordat Marii Britanii.

La data de 20 august a.c. urmează să fie făcuta cea de a doua plată cu termen în luna august estimată la suma de 34 milioane lei, reprezentând contribuţie din resursele proprii tradiţionale. Suma care va fi virată urmează să fie definitivată pe baza prevederilor reglementarilor comunitare, în funcţie de situaţia detaliată a încasărilor efective din taxe vamale realizate în luna iunie 2007.

 

Componenţa Contribuţiei României la Bugetul U.E

 

Contribuţia României la bugetul comunitar se compune din două mari grupe:

A. Resursele Proprii Tradiţionale se cuvin de drept Bugetului U.E. Acestea se pun la

dispoziţia Comisiei Europene în proporţie de 75% din ceea ce se colectează efectiv,

reţinându-se de către Statele Membre 25% drept cheltuieli de administrare.

 

Acestea se compun din:

 

a) Taxe Vamale - care rezultă din aplicarea T.V.U. (Tariful Vamal Unic) asupra valorii în    vamă a mărfurilor importate din state ne-membre U.E.

b) Taxe Agricole - care reprezintă taxe variabile încasate la importul de produse agricole supuse organizării comune a pieţei şi care provin din state ne-membre U.E.

c) Contribuţii pe producţia de zahăr şi izoglucoză - care reprezintă contribuţiile pe producţie, cu care producătorii de zahăr contribuie la sprijinirea pieţei comune a zahărului şi la formarea de rezerve.

B. Resursele Proprii care se determină prin calcule bazate pe metodologii precise

şi acceptate de Comisia Europeană şi Statele Membre, dar care se plătesc din veniturile

publice totale obţinute de Statele Membre din orice tip de resursă.

 

Acestea se compun din:

 

a)  Resursa TVA - care provine din aplicarea unei cote uniforme asupra unei baze calculate în mod armonizat de fiecare Stat Membru din motive de echitate.

b)  Corecţia în favoarea Marii Britanii - o derogare specială obţinută pentru contrabalansarea dezechilibrelor financiare majore ale Marii Britanii - este suportată de Statele Membre sub forma unor pro-rate aplicate la VNB-ul lor.

c) Resursa bazată pe V.N.B. - se determină în contextul procedurii stabilirii bugetului

comunitar, după luarea în calcul a tuturor celorlalte venituri ale acestuia. Suma

cheltuielilor rămase neacoperite pe primele categorii ale venitului, se distribuie pe

baza unei „cote de apel" uniforme, aplicată asupra VNB-ului fiecărui Stat Membru.

 

Această „cotă de apel", variază în funcţie de nevoia de echilibrare a bugetului, în etapa de programare şi de execuţie.