2.    DESPRE MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE ŞI DIRECŢIA GENERALĂ A TEHNOLOGIEI INFORMAŢIEI

 

2.1. MINISTERUL FINANŢELOR  PUBLICE (MFP)

Ministerul Finanţelor Publice este una dintre cele mai importante instituţii guvernamentale din România, exercitând o influenţă determinantă asupra domeniului economic în general, cu orientare specială asupra aspectelor  financiare. Ministerul Finanţelor Publice răspunde de administrarea generală a finanţelor publice, asigurând utilizarea pârghiilor financiare în concordanţă cu cerinţele economiei de piaţă şi pentru stimularea iniţiativei agenţilor economici. Prin redistribuirea veniturilor, Ministerul Finanţelor Publice asigură desfăşurarea activităţilor din domenii de interes public, cum este cel social, cel economic, cel al apărării naţionale şi ordinii publice.

Prin atribuţiile încredinţate şi structura sa, Ministerului Finanţelor Publice îndeplineşte următoarele funcţii:

Ř      elaborează şi implementează politica bugetară a guvernului

Ř      elaborează şi implementează politica fiscală a guvernului

Ř      corelează politicile fiscale şi bugetare cu celelalte politici economico-sociale

Ř      administrează veniturile statului

Ř      administrează datoria publică

Ř      exercită controlul financiar public intern

Ř      asigură evidenţa centralizată a bunurilor ce constituie domeniul public al statului

Ř      elaborează şi supraveghează cadrul legal în domeniul contabilităţii

Ř      reprezintă interesele României în relaţiile internaţionale, în domeniul său de competenţă

Ř      asigură un mediu de afaceri concurenţial şi predictibil.

 

Pentru buna desfăşurare a activităţilor reclamate de îndeplinirea funcţiilor sale, Ministerul Finanţelor Publice derulează, pe plan intern, o serie de funcţii-suport, care includ:

Ř      Un management al resurselor umane

Ř      Un sistem informatic modern

Ř      Un sistem de comunicare internă şi externă

Ř      Reprezentarea intereselor statului în instanţele judecătoreşti

Ř      Asigurarea legăturii cu Parlamentul, sindicatele, patronatul şi alţi exponenţi ai societăţii civile.

 

Fiecare funcţie are sarcini specifice.

În centrala Ministerului Finanţelor Publice, în cadrul celor 28 de direcţii specializate, aflate sub coordonarea unor secretari de stat şi a unui secretar general, activează 1.418 angajaţi, din care 75% cu studii superioare.

În teritoriu, organizarea pe Direcţii Generale ale Finanţelor Publice judeţene corespunde organizării administrativ-teritoriale a României. Un număr de 26.295 de angajaţi, din care 49% cu studii superioare, activează în cele  471 de unităţi teritoriale alături de cei 4.600 angajaţi ai Direcţiei Generale a Vămilor. Pe lângă aceştia, în subordinea Ministerului Finanţelor Publice se află Oficiul Concurenţei, cu 400 de angajaţi.

  2.2. DIRECTIA GENERALĂ  A TEHNOLOGIEI INFORMAŢIEI (DGTI)

  Funcţia support pe care o reprezintă Tehnologia Informaţiei este realizată de către Direcţia Generală a Tehnologiei Informaţiei.

  Direcţia Generală a Tehnologiei Informaţiei (DGTI) funcţionează în cadrul MFP din anul 1998, pe baza Hotărârii de Guvern nr. 864/1998, prin înglobarea unităţii de profil subordonate MFP în structura  centralei.

  Aceasta indeplineşte următoarele funcţii:

  1. elaborează strategia de informatizare a MFP şi o actualizează periodic în colaborare cu departamentele MFP
  2. propune planurile anuale de muncă pentru realizarea obiectivelor reieşite din strategie şi le pune în aplicare
  3. face propuneri pentru investiţii în domeniul TI în conformitate  cu obiectivele strategice şi răspunde de realizarea documentaţiilor necesare şi derularea, din punct de vedere tehnic, a licitaţiilor pentru achiziţii, conform prevederilor în vigoare
  4. dezvoltă în mod unitar  şi integrat sistemul informatic pentru MFP, utilizând metodologii şi instrumente standardizate
  5. coordonează activitatea serviciilor de informatică din DGFP din punct de vedere metodologic
  6. implementează şi rulează aplicaţiile informatice pentru nivelul central şi coordonează implementarea şi sprijină rularea aplicaţiilor pentru teritoriu în cadrul serviciilor de informatică din DGFP
  7. gestionează reţeaua de comunicaţii de arie largă 
  8. gestionează reţeaua locală de calculatoare la nivel central (clădirea MFP şi DGTI)
  9. coordonează activitatea de întreţinere a echipamentelor din dotarea MFP pe plan central şi local, prin încheierea contractelor de servicii cu furnizorii autorizaţi şi urmărirea derulării acestora
  10.  face propuneri pentru continua îmbunătăţire a pregătirii profesionale şi furnizează la cerere instructori pentru module de specialitate necesare în pregătirea specialiştilor din structura MFP
  11. reprezintă MFP în relaţiile cu exteriorul în problemele specifice de TI.

DGTI are un număr de 132 de angajaţi, dintre care 75% cu studii superioare de specialitate.

  În teritoriu există în fiecare DGFP un serviciu de informatică având în medie 15 angajaţi. Ele sunt subordonate administrativ directorului Activităţi interne şi din punct de vedere metodologic sunt subordonate DGTI. Aceste servicii au responsabilitatea de coordonare a activităţii de TI în teritoriu şi de implementare a SIMFP atât la nivelul judeţean cât şi la nivelul operativ.

  În administraţiile financiare municipale există un colectiv de informatică de aproximativ 5 angajaţi. Serviciile de Tehnologia Informaţiei din cadrul Administraţiilor Financiare municipale şi orăşeneşti sunt subordonate administrativ directorului Activităţi interne şi metodologic Serviciului de Tehnologia Informaţiei din DGFP judeţeană.

  În Administraţiile Financiare mai mici (oraşe mici şi comune) există colective de persoane care au şi atribuţii de gestiune a sistemelor TI din unitate. Ele fac parte din serviciile interne şi sunt subordonate metodologic Serviciului de TI din DGFP judeţeană.

În total în teritoriu si DGTI exista cca. 1000 de angajaţi, dintre care 50% cu studii superioare de specialitate.

  Sarcinile legate de administrarea SIMFP, pentru toate nivelurile ierarhice sunt definite în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare.